Saptamana aceasta Garda Financiara Ilfov a confiscat 20 de TIR-uri de legume si fructe. Cu aceasta ocazie, comisarii au aruncat un ochi si la preturile cu care marfa ajunge in tara.

Si au fost uluiti sa constate ca un kilogram de salata este adus din alte tari cu 25 de bani si vandut in supermarket cu 6 lei, adica de 24 de ori mai mult.

Portocalele vin din Grecia cu 1 leu si 20 de bani si noi le cumparam cu 4 - 5 lei lei.

Varza e doar 70 de bani la granita si 3,5 lei pe raft. Iar kilogramul de kiwi intra in tara cu un leu si jumatate si pana la magazin se tripleaza.

Castravetii sunt adusi cu 4 lei pe kilogram, dar clientii dau 9, chiar 10 lei la casa. Paradoxal, castravetii din import ajung in Romania la un pret mai mic decat al producatorilor autohtoni.

Ministrul Agriculturii recunoaste ca nu are cum sa intervina.

Si florile sunt aduse la preturi de nimic si vandute de 3-4 ori mai scump. Orhideele, de exemplu, vin cu avionul din Bangkok via Frankfurt, cu destinatie finala Otopeni. Ajung in tara la 1,8 lei pe fir. In piata se vand cu 5 lei firul.

Preturile produselor aduse din strainatate ne arata si ca agricultorii nostri au pierdut de mult razboiul cu strainii. Noi producem putin si scump. Si uite asa fermierii romani intra in faliment, iar importatorii si comerciantii castiga sute de milioane de euro in fiecare an.