Producatorii ameninta: pretul legumelor se va dubla VIDEO
Ei spun ca serele au fost distruse de zapezi si ca rosiile, castravetii si celelalte verdeturi nici macar n-au mai fost plantate. Asa ca cel putin o luna de acum incolo vom importa totul la preturi mult mai mari. Tot producatorii recunosc insa ca daca nu s-ar fi zgarcit la bani si ar fi dat drumul la caldura in sere din timp nu s-ar fi ajuns aici.
Cel mai mare producator de legume de langa Bucuresti are sere pe 90 de hectare, insa viscolul a facut ravagii.
Anul trecut, pe vremea asta se recoltau deja castraveti. Acum nici macar n-au fost plantati, iar proprietari spun ca vor inregistra pierderi de un milion de euro din cauza vremii. D-abia acum se apuca sa schimbe geamurile sparte de greutatea zapezii. Daca administratorii ar fi dat drumul la caldura din timp si nu s-ar fi zgarcit, nu ar fi vorbit acum despre dezastru.
"Daca e sera trebuie sa fie calda pe toata perioada de iarna. Fiind cheltuielile foarte mari cu agentul termic, nu ne permitem sa le mai cultivam iarna si le impingem putin spre primavara", spune Victor Nitu, director de sera.
Si uite-asa, in timp ce romanii isi plang singuri de mila, in magazine gasim legumele din Olanda, Grecia sau Turcia. Si asta nu ar fi cea mai mare problema.
"Preturile se vor dubla fata de anul trecut, primele legume romanesti vor aparea abia in luna mai si de asta se vor folosi importatorii care vor tine preturile sus", afirma Cristian Rusu, seful patronatului Hortifruct.
Produsele de import sunt de doua ori mai scumpe fata de cele autohtone. Cultivatorii cauta vinovatii in alta parte. "Crestearea este la intermediar si la marile lanturi de magazine. Noi am vandut in toamna la sub pretul de cost", precizeaza Mircea Costinas, producator de cartofi.
Din Harghita cartofii pleaca cu 40 de bani pe kilogram, iar pana la Bucuresti se scumpesc de cinci ori, insa diferenta nu poate fi explicata doar prin costul transportului. Din pacate, nimeni nu sare in apararea clientilor. Nici macar ministrul Agriculturii.
"Ministerul nu poate impune preturile, piata isi face propriile preturi, dar vom avea legume cu o luna mai tarziu", explica Stelian Fuia, ministrul Agriculturii.
Proprietari de sere spun ca astfel de situatii ar putea fi evitate daca statul le-ar subventiona costurile cu incalzirea.