Cum va aduce mai multi bani la buget prima femeie ministru de Finante din Romania. "TVA nu va scadea anul acesta"
Taxa pe valoare adaugata nu va scadea, sub nicio forma, anul acesta, iar cel mai probabil scenariu de reducere a TVA-ului ar putea fi in 2016. Asta sustine ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.
Intr-un interviu pentru Stirile ProTV, noua sefa de la Finante a explicat ca in luna mai vor veni mai multi bani la buget din taxa pentru constructii speciale, astfel incat va fi posibila scaderea contributiilor sociale pentru angajatori cu 5%, dar si neimpozitarea profitului investit de la 1 iulie.
Prima femeie ministru de Finante din Romania si-a facut, in prima luna de mandat, planuri pentru maximum 32 de luni. Mai intai vrea sa scada contributiile la asigurarile sociale, sa lase firmele sa-si investeasca profitul si sa lase TVA-ul la 24%.
"Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si masura de neimpozitare a profitului reinvestit sunt masuri foarte bune. Din punctul meu de vedere, este foarte bine ca premierul si-a asumat o tinta si ca avem acest orizont de timp, pentru ca trebuie sa avem tinte inalte, ca sa putem atinge acest obiectiv. Pentru ca m-ati intrebat si de unde, in momentul de fata ma axez pe reducerea evaziunii, o mai buna colectare, dupa primele cinci luni vom evalua primul termen pentru colectarea taxei pentru constructii speciale, e prima data cand colectam aceasta taxa", a declarat Petrescu.
Ioana Petrescu are 34 de ani si a studiat si a predat in Statele Unite. De un an, de cand lucreaza cu premierul Ponta, sustine ca a avut vreme suficienta cat sa inteleaga economia romaneasca. A observat ca statul nu are destui bani ca sa ia masuri populare si din cauza firmelor care se folosesc de insolventa ca sa nu-si mai plateasca darile, asa ca vrea sa schimbe urgent Codul Insolventei: "Vorbim de cei care folosesc insolventa si pe urma nu mai putem colecta de la ei. Legea trebuie modificata."
Cat despre ce va face pentru a aduce mai multi bani la buget, ministrul ne-a dat exemplu cursurile pe care le-a predat in Statele Unite: "Decat sa explicam ca trebuie sa platesti CAS-ul, impozitul si DDA-urile, trebuie explicat de unde vin banii, unde se duc banii si de ce este important sa avem aceste servicii publice. De ce anumite lucruri pe care le ofera statul nu pot sa vina din zona privata. Si atunci, in mod logic, ei inteleg ca noi avem undeva de contribuit. banul nostru conteaza pentru binele public si al nostru, daca cei din jur sunt bine educati", puncteaza ministrul.
Prin primul sau proiect de reducere a evaziunii fiscale, demnitarul vrea sa limiteze toate platile cu "banul jos" la maximum 10.000 de lei, inclusiv pentru terenuri, masini sau produse. "Am avut discutii si cu bancile. Va duce in timp si la o marire a ratei bancarizarii in Romania si, ca atare, la o reducere naturala a acestor comisioane."
Ministrul a mai anuntat ca electorata - proiectul prin care ratele celor cu venituri mici urmau sa se injumatateasca - a fost amanat pana in 2016.
Mihai Peticila, corespondent Stirile ProTV