Reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat, joi, pe pagina de Facebook a institutiei, ca proiectul aflat in dezbatere publica are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor care nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.

"Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor inregistrate pe bonul fiscal transmis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului", sustin reprezentantii ministerului.

Potrivit acestora, datele sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile, in cazul in care casele electronice de marcat intrerup transmiterea de informatii catre ANAF (defectiune, suspendare servicii internet, pana de curent, rea intentie etc).

"In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finantelor Publice si ANAF au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu, numarul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine. Subliniem faptul ca trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hartie este motivata si de faptul ca in statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat", mai spun oficialii Finantelor.

Proiectul privind Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aflat in dezbatere publica pe site-ul institutiei din 12 iulie 2016, precizeaza, in Anexa, la art. 4, alin. (3): "In cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date: a) ID terminal; b) ID comerciant; c) numarul bonului fiscal; d) valoarea bonului fiscal; e) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal; f) institutia acceptanta; g) numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii; h) cod autorizare plata; i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului".