McDonald’s, obligata sa plateasca 700.000 de dolari din cauza unei greseli in prepararea burgerilor
McDonald’s, cel mai cunoscut lant de restaurante fast-food din intreaga lume, a acceptat sa plateasca suma de 700.000 de dolari membrilor dintr-o comunitate musulmana din Detroit.
Acestia au acuzat compania de publicitate falsa, sustinand ca produsele vandute nu sunt preparate in conformitate cu legea islamica, scrie ABC news.
McDonald’s si Finley’s Management Co, unul dintre detinatorii francizei, au acceptat vineri intelegerea, in urma careia banii se vor imparti intre Ahmed Ahmed (cel care a facut plangerea), o clinica de sanatate din Detroit, Muzeul National Arab din America si avocati.
Reprezentantul lui Ahmed Ahmed a declarat ca clientul sau este incantat de intelegerea preliminara, care se va finaliza cel mai probabil pe 1 martie.
Acuzatiile lui Ahmed au venit dupa ce in septembrie 2011 a cumparat un sandvis de pui de la un restaurant McDonald’s. Acesta a aflat ulterior ca burgerul nu fusese pregatit dupa legile islamice, care presupun, printre altele, invocarea numelui lui Dumnezeu de fiecare data inaintea sacrificarii unui animal care urmeaza sa fie dat spre consum.
Kassem Dakhlallah, avocatul reclamantului, sustine ca in America exista doar doua restaurante McDonald’s unde se vand produse “halal”, adica preparate dupa regulile islamice. Ambele se gasesc in Dearborn, unde se afla cea mai mare comunitate de arabi si musulmani din Statele Unite.
Locul din care Ahmed cumparase sandwichul se promova prin faptul ca vindea numai McChicken si Chicken McNuggets “halal”. In urma unor investigatii proprii, barbatul si avocatul sau au descoperit ca lucrurile nu stateau deloc asa si au decis sa trimita o scrisoare catre lantul de fast-food. Din cauza ca nu au primit niciun raspuns, acestia au intentat proces companiei.
Reprezentantii Finley’s Management au declarat ulterior ca McDonald’s “are un sistem foarte bine pus la punct de preparare si servire a produselor dupa regulile halal si ca se investeste timp in instruirea angajatilor pentru a urma standardele respective”.
La randul sau, avocatul partii reclamante a spus ca “McDonald’s a luat in serios aceasta problema inca de la inceput, aratandu-se dispusi sa o rezolve cat mai repede”.
Procesul ar fi trebuit sa ii despagubeasca pe toti cei care au consumat produse de la cele doua restaurante, intre septembrie 2005 si ianuarie 2013, dar pentru ca era greu sa identifice toti consumatorii, s-a stabilit ca banii sa fie donati unor organizatii caritabile din comunitate. Din cei 700.000 de dolari castigati in instanta, lui Ahmed ii va reveni doar suma de 20.000 de dolari.
In 2002, McDonald’s a fost de acord sa plateasca 10 milioane de dolari unor comunitati hindu din America, dupa ce in uleiul folosit pentru prepararea cartifilor prajiti, care erau promovati drept produse vegetariene, s-au descoperit urme de carne de vita, adaugate in mod intentionat pentru imbunatatirea gustului.