Carrefour, de pilda, a decis sa inghete preturile in luna mai. Clientii ar trebui sa gaseasca aceleasi preturi, cu doua exceptii.

Florin Capatana, reprezentant Carrefour: "Zona de promotii a produselor promotionale, care se duc intr-o promotie si dupa aceea intra intr-un pret normal si al legumelor si fructelor, produse care sunt aduse din import."

Si Auchan a inghetat preturile la produsele alimentare in mai, dar si in iunie, dupa reducerea TVA.

Tiberiu Danetiu, reprezentant Auchan: "Pentru luna mai, urmeaza reducerea TVA si preturile raman la noul nivel micsorat, inghetat si pentru iunie."

La Profi gasim alta strategie.

Gabriel Paslaru, reprezentant Profi: "Nu am mai asteptat 1 iunie, ci din 30 aprilie, la o gama de produse destul de extinse, am redus deja pretul cu echivalentul TVA-ului."

In total, 100 de produse au un pret cu TVA redus. Deocamdata, unii cumparatori sunt reticenti.

Neincrederea oamenilor este alimentata si de experienta reducerii TVA-ului la paine, spun analistii.

Gabriel Sincu, analist EY: "Preturile au scazut atunci pentru o luna doua si au revenit tot acolo".

TVA scade de la 24% la 9%, pentru produsele alimentare, din 1 iunie, iar Consiliul Concurentei le-a permis Asociatiei Hipermarketurilor sa recomande tuturor magazinelor sa reduca preturile cu 12% dupa aceasta data. Intre timp, autoritatile statului promit sa monitorizeze preturile practicate, insa nu au cum sa intervina pe o piata libera, sustin analistii.