Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a invitat marti la discutii pe producatori, procesatori si pe reprezentantii marilor retele comerciale din Romania, pentru a analiza evolutia preturilor produselor alimentare in perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

"Concluzia acestei intalniri este ca avem garantii din partea tuturor ca reducerea TVA de la 24 la 9% la produsele alimentare se va regasi in pretul final, adica se vor ieftini alimentele. M-am bucurat ca majoritatea celor prezenti la discutii s-a angajat sa afiseze de la 1 iunie doua preturi: pretul vechi si pretul nou, pentru a arata cum au scazut preturile. De asemenea, m-am bucurat ca un lant de magazine a anuntat inghetarea preturilor si alte 2-3 lanturi au anuntat ca vor studia si este posibil sa ia o decizie similara, astfel incat sa putem vedea foarte clar diferenta de la 1 iunie 2015", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul discutiilor cu retailerii, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca data de referinta pentru inghetarea preturilor este benevola din partea fiecarui lant de magazine. "Inghetarea preturilor nu este o impunere, este benevola din partea fiecarui magazin, dar este important ca avem garantia ca nu se vor ingheta preturile ridicate, ci preturile care au fost in perioada trecuta din 2015, fie din aceeasi perioada a anului trecut", a spus Constantin.

Ministrul i-a asigurat pe consumatori ca fiecare sesizare legata de preturi va fi analizata, indiferent pe ce canal va fi transmisa (Facebook, mail etc. - n. r.), si se va veni cu un raspuns din partea retailerilor.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a apreciat ca partenerii de dialog au inteles mesajul transmis de Guvern prin decizia de reducere a taxelor si considera ca de la 1 iunie aceasta masura se va reflecta in buzunarul consumatorilor prin ieftinirea alimentelor.

ANPC verifica toate supermarketurile in aceasta perioada

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) controleaza toate supermarketurile in aceasta perioada, doua dintre acestea fiind amendate cu valoarea maxima pentru practici concurentiale incorecte, in timp ce numarul sesizarilor din partea consumatorilor referitoare la cresterea preturilor a ajuns la 130 in numai cateva zile.

"ANPC verifica daca consumatorii sunt informati corect, complet si precis, dar monitorizarea preturilor o face Consiliul Concurentei. Am primit 150 de reclamatii la ANPC din partea consumatorilor, care sesizeaza cresteri de preturi. Am verificat si doua supermarketuri, in jur de 216 puncte de lucru si am gasit cateva deficiente pe pret "discount garantat, mai ieftin", care induce in eroare consumatorul, fara sa afiseze si pretul de baza. Am descoperit un pret la raft si un alt pret, evident mai mare, la casa. Am dat amenzi pentru practici comerciale - 855.000 de lei - si am oprit de comercializare produse de 1,1 milioane lei pana la remedierea deficientelor. Continuam si cu ceilalti retaileri. Amenzile pentru practici comerciale incorecte sunt de la 5.000 la 100.000 de lei", a declarat presedintele ANPC, Marius Dunca, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat ca institutia verifica doar promotiile din magazine conform prevederilor legate de protectia consumatorilor in timp ce preturile nu intra in atributiile ANPC, insa sesizarile care nu sunt de competenta Autoritatii au fost transmise institutiilor competente.

"Noi verificam promotiile daca respecta prevederile legale din protectia consumatorilor, dar nu putem verifica maririle de pret, aceea este politica de marketing a operatorului economic. Nu este de competenta ANPC sa verifice preturile. Dau un sfat tuturor consumatorilor: suntem singurii care putem sanctiona un operator economic daca un produs nu este conform sau consideram ca pretul este ridicat sau nejustificat, atunci sa nu il achizitionam si sa mergem mai departe. Suntem singurii care putem sanctiona un operator economic", a mai spus Dunca.