Romania, la bani marunti. Ministrul Eugen Teodorovici a facut radiografia financiara a tarii, la “Dupa 20 de ani”. Cu cat scad TVA si cota unica si cum va evolua economia
Minstrul Finantelor, Eugen Teodorovici, da ca sigura scaderea TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, pe fondul incasarilor mai bune la buget. Demnitarul a declarat, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV, ca Romania isi va respecta tintele de deficit si ca exista zone ale economiei din care poate fi acoperita scaderea TVA, fara introducerea de taxe noi.
Ministrul a precizat ca Romania, asa cum a negociat cu partenerii internationali, isi va mentine in acest an tinta de deficit 1,83%, precum si cea de anul viitor de 1%, asa cum spune Pactul de fiscalitate.
“20% la TVA sigur se va aplica, iar noi va trebui sa aratam foarte clar care sunt masurile pentru ca aceasta reducere sa nu afecteze tinta de deficit. De aici plecam. Pe de o parte trebuie sa crestem incasarile, pe de alta parte sa scadem cheltuielile nejustificate in economie – si, din pacate, sunt foarte multe zone in care se cheltuie bani care ar putea sa fie redirectionati catre masuri de stimulare a economiei. Usor-usor incepem sa reducem aceste zone, mai putin partea de investitii. O sa gasesc masuri pentru a stimula partea de investitii, in sensul de a cheltui mai usor si mai eficient acesti bani”, a explicat Teodorovici.
Ministrul a asigurat, insa, ca scaderea TVA nu va fi insotita de introducerea unor taxe noi.
“Nu sunt adeptul introducerii de taxe. Cu o mai buna colectare, cu taierea drastica a acelor cheltuieli care nu sunt justificate – si sunt multe zone, in special in administratia publica, unde banii se cheltuie nejustificat. Nu e nevoie, de pilda, ca fiecare minister sa deruleze o achizitie publica, telefonie mobila, de exemplu. Se pot face toate intr-un singur loc, astfel incat pretul sa fie redus si sa fie mult mai coerent”, a spus ministrul Finantelor.
Intrebat cum va fi acoperit golul din buget pe care il va produce reducerea TVA, Teodorovici a dat ca exemplu incasarile mai bune de la contribuabili, exemplificand prin faptul ca din incasarile de pe primul semestru se va acoperi deja scaderea TVA la alimente, care va fi aplicata de la 1 iunie 2015.
“Pana azi, asa cum arata cifrele, ANAF isi face treaba asa cum trebuie, populatia a devenit mult mai constincioasa, isi plateste darile. Estimarile noatre arata ca incasarile suplimentare fata de programul stabilit de ANAF sunt undeva ca suma la 5,5-6 miliarde de lei, o suma extrem de mare. Asta inseamna ca inca din primul semestru noi am acoperit costul noii masuri de reducere a TVA de la 1 iunie 2015 si acei bani se pot duce catre alte zone. E important ca in acest an sa nu mai terminam ca anul trecut pe partea de investitii, tinta de deficit sa fie atinsa. Anul asta, pe primul trimestru am avut undeva la 2 miliarde de lei necheltuite in zona de investitii publice. Trebuie sa vedem care au fost cauzele. Unul dintre motive este si acest blocaj in randul administratiei locale si centrale, temerea de a semna contracte, care se rasfrange asupra unui proiect”, a explicat ministrul.
In opinia acestuia, si scaderea cotei unice la 14%, incepand cu 2019, care este cuprinsa in actualul Cod Fiscal, va putea fi aplicata, pe fondul unei cresteri economice de peste 3% in urmatorii ani.
“Daca lucrurile continua in felul in care au inceput, sunt convins ca va fi posibil. Economia Romaniei va avea o crestere foarte frumoasa si sustenabila in urmatorii ani de zile. Astazi o crestere de 3 si ceva la suta este inca mica pentru Romania. Sper la cresteri mult mai mari ale economiei. Anul asta putem depasi 3% prin masurile pe care le-am luat, mai ales cea de 9% pe zona de produse agroalimentare. Daca acel 0,6% in plus pe care il anticipam se produce, vom avea cresterea", a mai spus ministrul Finantelor.
Urmariti mai jos inregistrarea integrala a emisiunii "Dupa 20 de ani':
Pe acelasi subiect: