Retailerul britanic Marks & Spencer, prezent și în România, a anunțat o scădere masivă a profiturilor anuale, ca urmare a implementării unui plan de restructurare care prevede închiderea mai multor magazine.

Profitul anual înainte de taxe a cu aproape două treimi, până la 6,8 mil. lire sterline, scrie BBC.

De asemenea, retailerul a înregistrat scăderi ale vânzărilor pe toate cele trei segmente pe care activează: haine, alimente și decorațiuni interioare.

Marks & Spencer a anunțat, marți, că planuiește să mai închidă 100 de magazine, până în 2022, strategie “vitală” pentru viitorul retailerului. Reorganizarea vine la un preț piperat totuși – numai anul trecut retailerul a alocat 321 de mil. lire sterline pentru restructurarea afacerii.

S-a produs o schimbare masivă în obiceiurile consumatorilor, prin mutarea lor în online. Anul trecut am spus că vrem să mutăm o treime din afacerea noastră în online, în următorii cinci ani. Vrem să ne asigurăm că răspundem nevoilor clienților noștri în viitor și că suntem prezenți acolo unde ei își fac cumpărăturile”, a explicat CEO-ul companiei, Steve Rowe.

Deși pe partea de îmbrăcăminte pentru femei retailerul a câștigat clienți pentru prima dată în ultimii șapte ani, vânzările de îmbrăcăminte în ansamblu (femei, bărbați, copii) au scăzut cu 1,4% anul trecut. Vânzările de alimente au performat mai bine și au înregistrat o creștere de 3,9%.

Anul trecut, retaileul britanic a închis și în România șase magazine, respectiv cele din București Mall, City Park Constanța și Iași, Mega Mall București, Feeria Băneasa și Plaza Romania. În prezent, pe piața românească, mai activează trei magazine Marks & Spencer, preluate în franciză de grupul cipriot Voici La Mode.

Marks & Spencer a mai închis anul trecut 53 de magazine aflate integral în proprietatea sa de zece piețe, inclusiv Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Olanda și Belgia.

Marks & Spencer vinde articole de îmbrăcăminte și decorațiuni interioare, precum și produse alimentare și a intrat pe piața din România în 2000. Înființată în 1884, Marks & Spencer are peste 900 de magazine în Marea Britanie și peste 400 la nivel internațional. In afara Regatului Unit, M&S deține magazine și este prezentă online pe 58 de piețe.