Scaderea taxei se va face printr-un amendament la Ordonanta de Urgenta prin care aceasta a fost micsorata la 9 la suta pentru alimente si bauturi nealcoolice.

Atunci cand Ordonanta va fi discutata de Parlament, apa pentru consumul casnic va fi adaugata pe lista produselor cu TVA redus, de la 1 iunie.

Pentru consumatorii casnici, asta va duce la o scadere cu 12 la suta a facturii la apa, iar pentru buget, la o reducere a veniturilor cu 100 de milioane de euro pe an.

Ordonanta, deja aprobata de Guvern, prevede ca incepand cu iunie TVA la produsele alimentare si bauturile non-alcoolice va scadea de la 24% la 9%.

Ponta a precizat ca la dezbaterile parlamentare privind aceasta ordonanta va fi sustinut un amendament prin care TVA sa scada la 9% si la apa destinata consumului casnic, impactul bugetar fiind estimat la sub 100 milioane euro anual.

In urma cu o saptamana, PSD a discutat reducerea TVA la apa de consum casnic in limita a minimum 5 metri cubi de familie in fiecare luna, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, spunand atunci ca masura ar putea fi aplicata din toamna, in functie de executia bugetara.

Ministrul preciza, dupa reuniunea BPN al PSD, ca din factura de intretinere a fiecarei familii se va reduce alunar TVA din consumul de apa pentru cantitatea respectiva, dar masura va fi destinata exclusiv consumatorilor casnici.  Mai multi membri ai PSD au sustinut atunci in sedinta Biroului Permanent Nationalca Guvernul sa reduca TVA la 9% si la apa de consum, premierul Victor Ponta solicitand ministrilor Mediului si Finantelor sa prezinte PSD o analiza a impactului unei astfel de masuri.

Ponta a opinat insa ca masura nu s-ar putea introduce de la 1 iunie, odata cu reducerea TVA la alimente.