Avem in dezbatere o lege care a prins foarte bine la public: comercializarea produselor alimentare. Din nefericire suntem in situatia in care am primis doua scrisori de atentionare de la Comisia Europeana pe anumite articole din lege care au incalcat legislatia comunitara. (...) Astazi am finalizat o forma care credem noi ca rezolva problemele solicitate de Comisia Europeana, dar in acelasi timp pastreaza sensul legii: 51% produse autohtone, interzisa facturarea si refacturarea pentru servicii care nu tin de comercializare, ma refer la marile lanturi comerciale”, a afirmat Munteanu, citat de News.ro.

Comisia Europeana a lansat pe data de 15 februarie o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca impune marilor comercianti cu amanuntul sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali, ceea ce ar contravine legislatiei UE referitoare la libera circulatie a bunurilor.

Conform reglementarilor UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai cand exista o necesitate justificata de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sanatatea publica. Insa Romania nu a furnizat dovezi ca masurile adoptate pe plan national sunt justificate si proportionate.

In noiembrie anul trecut, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii de la acea vreme, atentiona ca Romania risca o procedura de infringement, daca nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare.

Potrivit articolului din Legea 150/2016, "comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare".

Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia magazinele mari erau obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare urmau sa fie emise in termen de 6 luni de la intrarea legii in vigoare, respectiv pana la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in prezent.

La mijlocul lunii decembrie anul trecut, Ministerul Agriculturii a publicat pe site un proiect privind normele metodologice de aplicare a legii, destul de ambigue si neclare, recomandand insa reprezentantilor hypermarket-urilor, precum si celorlalti factori interesati, sa transmita in scris propunerile privind completarea proiectului mentionat.

Desi retailerii au avertizat de nenumarate ori ca acel procentaj de 51% va ridica probleme Comisiei Europene, ceilalti actori din piata, inclusiv autoritatile, au laudat beneficiile aduse producatorilor, chiar daca Romania nu poate asigura aceste produse pe durata unui an.