Valoarea actiunilor vandute este de 533 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie realizata vreodata de un fond de private equity in Romania si cea mai mare tranzactie in domeniul retailului din istorie, potrivit companiei.

Pentru a putea fi efectuata, tranzactia are nevoie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritati.

Mid Europa Partners este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activeaza pe pietele in crestere din Europa Centrala si de Est. Cu prezenta in Londra, Budapesta, Varsovia si Istanbul, Mid Europa Partners a strans si administreaza fonduri de aproximativ 4,3 miliarde euro.

“Aceasta este cea mai de succes tranzactie in retail din istoria Enterprise Investors si suntem mandri ca am facut parte din povestea de succes a Profi. Este un exemplu de companie care a reusit sa se transforme dintr-o afacere privata intr-o corporatie cu sprijinul unui investitor financiar puternic, cu experienta remarcabila in retail, si al unei echipe profesioniste de management avand o excelenta intelegere a pietei locale”, a spus Sebastian Król, partenerul Enterprise Investors responsabil cu aceasta investitie. 

Profi este lantul de retail modern cu cea mai mare mare acoperire geografica din Romania, cu 500 de magazine in aproape 250 de localitati. Profi administreaza doua formate de magazine in zonele urbane, Standard si City, si recent a dezvoltat Loco, un format de succes pentru zonele rurale ale tarii. Astfel, Profi este primul lant de magazine din Romania care a creat un brand destinat exclusiv clientilor de la tara si care tinteste regiuni neacoperite inca de retailul modern. In prezent, compania este unul dintre cei mai mari angajatori ai Romaniei, cu aproape 11.000 angajati.

Profi se asteapta la venituri de aproape 800 milioane euro in 2016, reprezentand o crestere medie anuala a veniturilor si a EBITDA de peste 30% in perioada 2010-2016.

“Profi a dovedit pana acum ca poate atrage noi clienti in toata tara printr-o oferta bogata de produse proaspete in magazinele sale de proximitate. Dupa sase ani de munca asidua, suntem incantati sa avem un nou partener care ne va ajuta sa continuam dezvoltarea si sa gasim noi oportunitati de crestere. Compania este intr-o forma excelenta si are un potential semnificativ de crestere in urmatorii ani pentru ca Romania are inca multe zone in care retailul modern nu a ajuns inca”, a spus Daniel Cirstea, CEO al Profi Rom Food.

In aceasta tranzactie, Enterprise Investors este asistat de Citi Group Global Markets Limited in calitate de consultant financiar, de RTPR Allen & Overy ca si consultant legal, in timp ce PwC si AT Kearney au realizat rapoartele de vendor due diligence pe partea financiara si de taxe, respectiv comerciala.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est. Activa din 1990, firma a strans opt fonduri cu un capital total care depaseste 2 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde euro in 137 de companii intr-o gama larga de sectoare, inclusiv 320 milioane EUR investite in 15 companii active in retail in Europa Centrala si de Est. Enterprise Investors a vandut 115 companii realizand incasari brute de 2,5 miliarde euro. Firma are o prezenta continua in Romania din 2000 si a investit aproape 200 milioane euro in companii romanesti.