Actul normativa a fost publicat in Monitorul Oficial. Teoretic, oricine poate refuza sa plateasca pentru un produs sau un serviciu daca nu primeste bon. In practica ordonanta este un abuz si o absurditate, sustine Asociatia Comerciantilor Mici si Mijlocii.

"Este neplacut ca se creeaza o astfel de situatie care pune cap in cap pe comercianti si vanzatori, pentru ca tehnic vorbind un bon fiscal nu se poate elibera pana nu platesti. Din textul ordonantei un cumparator, zece sau cat o fi ar putea sa inteleaga ca ei pot sa aiba dreptul sa ceara un bon fiscal fara sa plateasca. Asta creeaza multe dispute", spune Cora Muntean, secretar executiv ANCNMR .

Disputa principala este insa atunci cand ordonanta intra in conflict cu Constitutia Romaniei, spun comerciantii. Asa ca au trimis o petitie Avocatului Poporului.

Petitia Asociatiei Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania a ajuns deja la Avocatul Poporului. Institutia trebuie sa decida acum daca va sesiza Curtea Constitutionala pentru ca, sustine Asociatia Comerciantilor, Ordonanta de Urgenta incalca articolul 44 din Constitutie care prevede ca proprietatea privata este garantata si ocrotita de lege.

"Nu se poate sa pleci cu un produs pe care nu-l platesti pentru ca asta se numeste furt si incalca dreptul la proprietate", precizeaza Cora Muntean.

Cu alte cuvinte, in loc sa lupte cu evaziunea fiscala, Guvernul se foloseste de cetateni ca sa-i pedepseasca pe comercianti. De altfel, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial nu are si semnatura Ministerului Justiei. Am solicitat ministerului Finantelor explicatii si un punct de vedere. Deocamdata insa nu am primit niciun raspuns.