La doua zile de la reducerea TVA, o treime din comercianti fie n-au redus pretul deloc , fie l-au redus mai putin decat reducerea corespunzatoare. Patronatele sustin insa ca e o chestiune de timp pana cand toata lumea se va conforma voluntar, deoarece nu exista o obligatie legala in acest sens.

Marele pariu al acestui proiect este insa evaziunea fiscala sau mai bine spus reducerea ei.

Piata painii este evaluata la 1 miliard de euro pe an. Iar 670 de milioane sunt nefiscalizati.

Altfel spus, din 200.000 de unitati in care se comercializeaza paine in Romania, potrivit Rompan, peste 130.000 nu dau bon.

Aurel Rompan - presedintele Rompan: "Noi anticipam ca in 6, 8 luni sa ajungem la 20% evaziune fiscala. Evaziunea se face pe lant. Sunt producatori agricoli care au grau in plus sau nedeclarat pe care il vand fara documente la moara, in acealasi timp comerciantii fac presiuni catre brutarii sa vanda paine fara acte"

Patronatul sustine ca a inceput deja sa faca liste cu comerciantii care nu dau bon fiscal pe care le vor preda Fiscului.

In plus, se discuta despre o noua lege care va interzice vanzarea painii la chioscuri sau la magazinele de colt. Vor disparea aproximativ 60.000 de unitati si  vor avea voie sa vanda paine doar hipermarketurile si magazinele specializate, care au amenajat un raion separat de panificatie.

Rompan spune ca are atat sustinerea ministrului Agriculturii cat si a celui de Finante pentru acest proiect.