Retailerul de articole vestimentare Debenhams a inchis in primul semestru al anului fiscal 2012-2013, incheiat la 2 martie, un total de 12 magazine, din care cele 6 magazine in franciza din Romania, unde francizorul "a esuat intr-o piata foarte dificila", se arata in raportul financiar prezentat joi de compania britanica.

Inchiderea magazinelor din Romania a determinat stergerea unei creante de 3,8 milioane lire, se spune in raport.
Astfel, profitul EBITDA inregistrat in afara Marii Britanii a scazut cu 1,4% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, la 27,9 milioane lire, in urma eliminarii creantei de 3,8 milioane lire legata de inchiderea francizei din Romania.

Omul de afaceri Octavian Radu, care detinea in perioada de boom peste zece francize ale unor branduri internationale de moda, declara la inceputul lunii aprilie pentru Ziarul Financiar ca renunta la afacerile in domeniu si inchide magazinele Debenhams. Radu acuza atunci scaderea puterii de cumparare in contextul crizei, dublarea suprafetei mall-urilor in perioada 2008-2012 si dezvoltarea agresiva pe piata romaneasca a unor branduri competitive precum Zara si H&M.

Ultimele magazine Debenhams din Romania au functionat in centrele comerciale Plaza Romania si Bucuresti Mall. Veniturile retailerului britanic Debenhams au crescut usor in primul semestru fiscal, de la 1,23 miliarde lire sterline la 1,28 miliarde lire (1,5 miliarde euro), in timp ce profitul net a stagnat la 95 milioane lire (111 milioane euro).