Creditorii centrului comercial Armonia Braila scad pretul de vanzare cu 30%. Cat a ajuns sa coste un mall in faliment
Creditorii centrului comercial Armonia din Braila, aflat in faliment, au scazut cu inca 30% pretul la care vor sa valorifice mall-ul, la 10 milioane euro, fara TVA, in conditiile in care Volksbank, banca creditoare, are de recuperat 28 de milioane de euro, scrie Mediafax.
Casa de Insolventa Transilvania (CITR), lichidatorul judiciar al dezvoltatorului Red Project Three, intrat in faliment in 2011, a schimbat strategia de vanzare a proiectului Armonia Braila, dupa ce in primavara anului trecut nu a reusit sa gaseasca investitori dispusi sa plateasca 25 de milioane de euro pe proiect.
Astfel, dupa mai multe licitatii competitive organizate pentru vanzarea mall-ului cu o suprafata inchiriabila de 29.500 metri patrati, in toamna trecuta CITR a trecut la vanzarea prin negociere directa, pornind de la acelasi pret, noteaza Mediafax.
Cum nici prin aceasta procedura nu au fost atrasi cumparatori, creditorii au decis sa reduca pretul, investitorii fiind asteptati din nou sa depuna ofertele de participare pana pe 20 august. Pretul la care mall-ul a fost scos la vanzare anterior a fost de 14,85 milioane de euro.
Armonia Braila, investitie de 45 milioane de euro, a fost inchis in vara anului 2009, iar firma Red Project Three, dezvoltatorul proiectului, a intrat in faliment. Mall-ul este situat pe un teren de 20 de hectare, situat la marginea orasului Braila.
Pe piata locala, prin negociere directa a fost vandut centrul comercial City Mall din Bucuresti. CITR a fost lichidator judiciar si in acest proiect, pentru care au fost organizate licitatii cu preturi pornind de la 33 milioane de euro, iar in final a fost vandut prin negociere directa pentru 17,3 milioane de euro catre omul de afaceri elen Ioannis Papalekas.
Proiectul Armonia din Braila a fost dezvoltat de grupul RED Management Capital, condus de omul de afaceri Andrew Stear. RED este un grup controlat de fondurile de investitii GED din Spania si Warburg Pincus din Statele Unite, care avea intentia sa dezvolte si numeroase alte proiecte, in orase precum Baia Mare, Satu Mare, Constanta, Iasi sau Giurgiu. Toate aceste proiecte au fost blocate, iar o parte din ele au ajuns de asemenea in insolventa sau faliment.