Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), avansul afacerilor pe serie brută a fost generat de creşterea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,2%), al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+15%), al altor maşini, echipamente şi furnituri (+8,9%), comerţul cu ridicata nespecializat (+8,3%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+6,8%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+4,1%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+2,4%). Scăderi s-au înregistrat în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-3,0%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţ a crescut atât ca serie brută cu 2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,2%.

Pe serie brută, majorarea cifrei de afaceri s-a datorat creşterii din comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+42%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+9,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+8,6%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+4,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,9%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-35,3%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,2%).

În primele nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,5%, respectiv cu 2,5%.

Pe serie brută, evoluţia cifrei de afaceri a fost influenţată de creşterile consemnate de comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+22,1%), comerţul cu ridicata nespecializat (+6,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+4,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+3,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+1,1%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,2%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,7%).