Centrele comerciale au facut din retail starul investitiilor in 2015, in ECE. Romania, crestere sustinuta in 2016
Investitiile imobiliare in principalele tari ale Europei Centrale si de Est, Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, au fost, in 2015, de 8,4 miliarde euro, in crestere cu 14% fata de 2014 si mult peste previziunile initiale.
Tendinta de crestere a atractivitatii produselor de retail, manifestata inca din 2013 si 2014, s-a concretizat in 2015, in performante cu adevarat remarcabile, potrivit unei analize CBRE Group, transmite Agerpres.
Investitiile in retail au atins, in premiera, nivelul de 43% din totalul consemnat in Europa Centrala si de Est.
Cresterea anuala a acestora este substantiala, de mai mult de 160%,si se datoreaza, in principal, multitudinii de tranzactii majore realizate in Cehia si Polonia.
Volumul investitiilor in Romania pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 - un an cu performante neobisnuit de mari, marcat de o tranzactie majora pe segmentul de retail.
Performantele Romaniei in 2015, apreciaza CBRE Group, au fost "robuste", iar previziunile pe 2016 arata o crestere sustinuta a interesului investitional.
Investitiile imobiliare in tarile ECE (excluzand Rusia) au atins, in 2015, un nivel istoric de peste 9,55 miliarde euro, cu o crestere anuala de 19%.
Cele mai bune performante au fost inregistrate in Polonia si Cehia, cu volume de investitii de 4, respectiv 2,7, miliarde de euro. O crestere puternica a volumului tranzactiilor s-a manifestat in Cehia, Ungaria, Polonia si Serbia.
Volumul de investitii imobiliare in Ungaria a crescut in 2015 cu 42% si previziunile indica o continuare a tendintei si in 2016. Tranzactii majore sunt asteptate in Serbia, Croatia, Slovenia si Slovacia, investitorii cautand sa isi intareasca prezenta pe aceste piete.
"Anul trecut am asistat la o activitate intensa in zona, intrucat investitorii din Europa doresc sa profite de randamentele investitionale relativ mari (yields) si de anvergura stocului disponibil pe piata. In 2016, ne asteptam ca acest trend sa continue, intrucat exista premisele unei cresteri economice puternice in regiune, randamente investitionale relativ mari in comparatie cu Europa de Vest si interes crescut din partea bancilor de a investi. In plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vanzarilor de retail raportate in regiune", apreciaza Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.
Consultantii imobiliari se asteapta si la o diversitate a profilului jucatorilor din piata, intrucat investitorii din Asia isi propun consolidarea prezentei in zona.