Cu parul blond si perfect drept, cu ochii albastri ca apa unei lagune si un zambet alb stralucitor, celebra papusa cu dimensiuni ireale ii invita pe trecatori sa ii faca o vizita in Muzeul Barbie, incepand din 16 mai, in centrul Berlinului, in apropiere de cunoscuta Alexanderplatz, relateaza AFP.

O structura roz, lunga, din metal si material plastic, incepe sa prinda contur in decorul putin stralucitor al unei parcari, intre o cale ferata si imobile cu locuinte. Peste cateva zile, constructia, care se doreste a fi o replica a casutei papusii Barbie, va oferi, pe o suprafata de 2.500 metri patrati, tuturor fetitelor din lume posibilitatea de a gati prajituri virtuale in bucataria Barbie, sa se amuze incercand rochii din garderoba acesteia plina de paiete, sa viziteze salonul Barbie - roz, evident - si sa admire sutele de figurine expuse.

"Pentru 22 de euro, poti sa ai doua cariere: manechin si star pop! Ce imagine transmite acest fapt tinerelor femei?", declara, enervat, Michael Koschitzki, aflat in fruntea unei miscari contra acestei "Barbie Dreamhouse", totodata membru in organizatia de tineret a partidului de stanga radical german Die Linke.

Grupul de pe Facebook al campaniei "Occupy Barbie-Dreamhouse", creat in martie, care face referire la miscarea populara newyorkeza "Occupy Wall Street", are deja o mie de simpatizanti, care regreta ca "majoritatea fetitelor accepta sa se joace cu o papusa care in realitate este anorexica si a carei viata consta in a-l astepta pe Ken intr-o masina", potrivit spuselor lui Koschitzki.

Un pumn plin de ura care strapunge reclama pentru aceasta atractie turistica a fost imprimat pe 10.000 de afise, care lupta cu aceasta "propaganda sexista", intr-o tara in care este dificil sa ai o familie si o cariera in acelasi timp.

Atacat de multe ori pentru imaginea papusii sale fetis, fabricantul american Mattel spune ca, de-a lungul celor 50 de ani de existenta ai ei, Barbie a fost atat o printesa, cat si medic chirurg si o candidata la alegerile prezidentiale.

"Barbie devine din nou un instrument folosit de unii pentru a-si promova propriul program", a declarat purtatorul de cuvant al companiei Mattel-Germania.

Confruntarea este asteptata pentru 16 mai, ziua de deschidere a muzeului, in care este anuntata deja o manifestatie pasnica, organizata la apelul miscarii "Occupy Barbie Dreamhouse".

"Vom fi foarte multumiti daca vom aduna 100 de persoane", recunoaste Michael Koschitzki, a carui miscare este sustinuta de mai multe organizatii de stanga si de initiativa Pinkstinks, care s-a protesteaza fata de hegemonia culorii roz in universul fetitelor.

La sfarsitul lunii august, Barbie isi va face insa valizele. Structura provizorie, casa ei de vis, va calatori apoi prin diverse orase din Europa.