"Prima faza, reprezentand parcul de retail, este inchiriata, deocamdata, de Carrefour, Leroy Merlin si Altex si suntem in negocieri avansate cu Domo. Investitia in aceasta etapa se ridica la 42 milioane euro", a declarat Panico Panayi, proprietarul firmei de dezvoltare.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Panico Panayi, rezident in Marea Britanie, dar cu origini elene, unicul actionar al companiei Nova Imobiliare care dezvolta centrul comercial Colosseum din Bucuresti, nu are experienta in dezvoltarea de malluri, dar spune zambind ca "la fel cum zeita Atena a fost inzestrata cu toate calitatile lui Zeus, si eu am fost inzestrat sa construiesc cel mai mare mall din Romania".

Pentru constructia proiectului rezidential, Panayi spune ca s-a consultat chiar si cu arhitectii Printului Charles.

Parcul de retail va avea o suprafata de 53.000 metri patrati, iar constructia este finantata de Bank of Cyprus.

De exemplu, investitia in magazinul Leroy Merlin, primul de pe piata romaneasca si care are ca termen de livrare luna august, se ridica la 18-19 milioane euro.

Carrefour si galeria comerciala aferenta acesteia, inclusiv Altex, vor fi deschise pe 18 octombrie. Galeria Carrefour este inchiriata in proportie de 60%, in special de firme de servicii.

Din inchirierea parcului de retail, compania estimeaza venituri anuale de 6,2 milioane euro, in conditiile in care chiria medie este de 11 euro/metru patrat pe luna.

In etapa a doua a proiectului va fi ridicat un mall, planuit sa fie, potrivit dezvoltatorilor, cel mai mare din Europa, cu o suprafata de 137.000 metri patrati, respectiv 480 de magazine.

"Anul viitor vom incepe constructia centrului comercial, prima faza totalizand 50.000 de metri patrati. Vom lua finantare de la banci, dar nu putem merge sa cerem credit, daca nu avem 70% din suprafata primei faze inchiriate", a adaugat Panayi.

Agentiile King Sturge si Jones Lang LaSalle intermediaza inchirierea spatiilor comerciale din proiect. Prima faza a mall-ului va fi finalizata in 2014, urmand ca intreg proiectul sa fie livrat in 2016.

In 2003, Nova Imobiliare a achizitionat de la 57 de proprietari diferiti terenul de peste 600.000 metri patrati, pe care vor fi construite spatii in suprafata totala de 190.000 metri patrati.

Investitia totala a depasit 350 milioane euro si va crea peste 5.000 de locuri de munca.

"Romania este o tara mare, cu resurse naturale si cu oameni foarte bine pregatiti. Economia a inceput sa se miste. Am venit in Romania acum opt ani pentru a cauta oportunitati si am gasit aceasta oportunitate. Romania are nevoie de investitii straine, fara investitii straine nicio tara nu va functiona cu succes", a explicat investitorul alegerea Romaniei ca destinatie pentru o investitie de asemenea amploare.

El a adaugat ca proiectul este unul regional, care nu se adreseaza doar locuitorilor din zona, ci populatiei care locuieste pe o distanta de sase kilometri in jurul centrului comercial.

"Chitila este una dintre cele mai active zone din Bucuresti. Este la 6 kilometri distanta de Piata Victoriei si la 1 kilometru de Soseaua de centura. In urmatorii 6-7 ani, intreaga centura va fi gata, iar in 4-5 ani, trei milioane de romani vor locui in Bucuresti", a mai spus Panayi.

Panayi mai detine un teren de 115 hectare in localitatea Sabareni de langa Bucuresti, achizitionat in 2004. Terenul ar permite constructia de locuinte pentru 17.000 de oameni.

Investitorul a mentionat ca nu stie cand va incepe constructia pentru acest proiect, avand in vedere ca pentru urmatorii 4-5 ani, planurile companiei se vor concentra pe complexul din Chitila.