Cati bani au investit retailerii straini in retelele din Romania in primele noua luni. Cele mai mari aporturi de capital, actionarii Auchan si Lidl Discount
Jucatorii straini din retail au facut infuzii de capital in retelele locale, de 126,4 milioane euro in primele noua luni ale acestui an, cu 15% mai mari comparativ cu aceeasi perioada din 2014, cand insumau 110,06 milioane euro, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului.
Cele mai mari aporturi de capital au fost realizate de actionarii retailerului francez Auchan, care au injectat 30,69 milioane euro, in februarie, urmat de retailerul german Lidl Discount, care a majorat capitalul social cu 30,5 milioane euro, tot in februarie.
Totodata, retailerul grec de jucarii Jumbo a avut un aport la capital de 20,19 milioane euro pe piata din Romania (februarie), la care se adauga alte 20,94 milioane euro (in iulie), in timp ce retailerul britanic Mark&Spencer Marinopoulos a injectat 4,5 milioane euro, in martie.
Centrul comercial Lotus Center din Oradea a primit o injectie de capital de 16,5 milioane euro, in iunie, iar Modul Shopping Center din Targoviste si-a majorat capitalul social cu 1,48 milioane euro, in septembrie.
Plafar Retail SRL a adus un aport la capitalul social de 361.800 euro, in iulie, actionarii River Plaza Mall din Ramnicu Valcea au injectat 714.400 euro, in septembrie, in timp ce societatea Seashop SA din Constanta si-a majorat capitalul social cu 566.500 euro, in iunie.
Grupul francez Auchan a inaugurat in martie 2015, la Brasov, un centru comercial, dezvoltat pe fosta platforma Tractorul, dupa o investitie de 60 milioane euro.
Retailerul Lidl a inaugurat pe 23 iulie un nou magazin in Bucuresti, ajungand astfel la o retea de 187 de magazine in Romania. Lidl a preluat, in 2010, reteaua de magazine de tip discount Plus.
In 2014, Jumbo, anunta ca intentioneaza sa deschida inca 14-16 magazine in Romania, in urmatorii cinci ani, pe piata locala fiind deschise la acel moment doua magazine, in Bucuresti si Timisoara.
Datele publicate lunar de Registrul Comertului includ primele 40 de companii care au primit aport la capitalul social, dupa valoarea sumelor alocate.