Posibilitatea ca achiziţia efectuată de Amazon să afecteze jucători majori prezenţi în lanţul de distribuţie a medicamentelor la nivel naţional în SUA a dus joi la scăderea acţiunilor unor companii posibil concurente, în timp ce titlurile Amazon au urcat cu 2%.

PillPack oferă medicamente pe bază de prescripţie şi alte servicii persoanelor care iau medicaţii multiple, o piaţă în creştere în Statele Unite, unde populaţia îmbătrâneşte şi are nevoie de tratamente pentru afecţiuni cronice.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită. O persoană aproapiată situaţiei, citată de Bloomberg, a declarat că suma ar fi de 1 miliard de dolari, informează News.ro.

Pierderile provocate joi pe bursă de acest anunţ s-au ridicat la circa 19 miliarde de dolari, în timp ce capitalizarea Amazon a crescut cu 5,2 miliarde de dolari.

Acţiunile CVS Health au scăzut cu aproape 8%, iar Walgreen Boots Alliance cu 10%. Titlurile furnizorilor engros de medicamente McKesson, Cardinal Health şi AmerisourceBergen au scăzut puternic la rândul lor.

Preluarea a fost anunţată la numai o săptămână după ce o companie mixtă înfinţată de Amazon, Berkshire Hathaway şi JPMorgan Chase şi-a numit directorul general.

Cu toate că şi comercianţii tradiţionali vor resimţi concurenţa Amazon, cea mai mare concurenţă va fi în cazul farmaciilor care livrează prin poştă, care deservesc în general pacienţi cu afecţiuni cronice, cum ar fi bolile cardiace, care au nevoie de medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului şi a altor probleme.

Unele dintre cele mai mari farmacii de comenzi prin poştă sunt controlate de companii de administrare precum Express Scripts şi CVS, care oferă stimulente financiare şi alte beneficii pacienţilor care comandă de la ele.

Achiziţia PillPack de către Amazon este primul foc de avertisment în ceea ce ar putea deveni o bătălie majoră pe piaţa farmaciilor”, a declarat Neil Saunders, director general la GlobalData Retail.