Potrivit termenilor acordului anuntat anul trecut, Royal Ahold NV va prelua Delhaize Group intr-o fuziune pe baza de schimb de actiuni in valoare de 9,8 miliarde de euro. Actionarii Delhaize vor primi 4,75 actiuni ordinare Ahold pentru fiecare actiune ordinara Delhaize pe care o detin.

Reuniti in Adunarea Generala Extraordinara, organizata luni la Bruxelles, actionarii Delhaize au aprobat fuziunea in proportie de 96,7%. Separat, actionarii Ahold, reuniti la Amsterdam, au aprobat si ei operatiunea cu 99,9% din voturile exprimate.

"Leul nu a murit. Doar a facut un nou pas in cariera sa", a declarat presedintele Consiliului de Administratie de la Delhaize, Mats Jansson, facand referire la logo-ul grupului belgian care infatiseaza un leu.

Organismele de reglementare din SUA si Belgia urmeaza sa se pronunte asupra tranzactiei, insa analistii cred ca este putin probabil sa se opuna. In urma fuziunii, va lua nastere un gigant cu peste 6.500 de magazine si peste 375.000 de angajati in Europa si SUA. In conditiile in care realizeaza venituri de aproximativ 38 de miliarde euro, Ahold este semnificativ mai mare decat Delhaize, astfel ca va detine un pachet de 61% din entitatea rezultata in urma fuziunii.

Fondat in 1995, Mega Image este cel mai mare lant de supermarketuri din Romania, cu o retea care cuprinde in prezent 472 de magazine in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Brasov, Targoviste si alte orase din tara, sub marcile Mega Image (217), Shop&Go (252), AB Cool Food (1), Gusturi Romanesti (2).