Royal Ahold si Delhaize Group confirma negocierile pentru fuziune. Gigantul creat va avea vanzari de peste 54 mld. euro

Actiunile grupului belgian Delhaize au urcat cu 19%, la 86,08 euro, cel mai semnificativ avans din ultimii ani, in timp ce titlurile companiei olandeze Ahold au crescut cu 10%, la 18,97 euro, cel mai mult din 2008. Acum, capitalizarea lor de piata se ridica la 8,9 miliarde de euro (9,8 miliarde de dolari) si, respectiv, 17 miliarde de euro.

Ambele companii obtin aproximativ 60% din vanzari in SUA, unde concurenta in randul retailerilor s-a intensificat. Impreuna, ele ar controla aproximativ 4% din piata din SUA, in timp ce in Europa entitatea combinata ar fi al patrulea mare retailer alimentar, conform analistilor de la Natixis.

Negocierile dintre cele doua companii sunt in stadiu preliminar, inca nu s-a ajuns la discutii privind structura si pretul tranzactiei, au anuntat publicatiile 'De Tijd' (Belgia) si 'L'Echo' (Franta), citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

O fuziune ar crea economii de 600 milioane de euro pentru cele doua companii, sustin analistii de la Jefferies.

Speculatiile privind posibila fuziune dintre Ahold si Delhaize au aparut in 2007. De atunci, ambele companii au vandut active si au schimbat structura actionariatului. In SUA, Delhaize opereaza retelele de supermarketuri Food Lion si Hannaford.

In Romania, Delhaize Group este prezent prin lantul de supermarketuri Mega Image, cu o retea ce cuprinde 415 de magazine in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Targoviste si alte orase, sub marcile Mega Image (202), Shop&Go (210), AB Cool Food (1), Gusturi Romanesti (1), Mega Drive (1). Mega Image este cele mai mare lant de supermarketuri din Romania