Vizita directorului FMI in Romania, incerta dupa amanarea de la CFR Marfa
Christine Lagarde
Vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, in Romania este programata pentru16 iulie, insa la acest moment prezenta oficialului institutiei financiare la Bucuresti a devenit incerta din cauza amanarii desemnarii unui castigator la privatizarea CFR Marfa, preconditie asumata in acord.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca FMI ar putea decide sa nu discute in board ultima scrisoare transmisa de autoritatile romane, analiza programata pentru 26 iunie, ca urmare a amanarii de la CFR Marfa.
Ministerul Transporturilor negociaza cu singurul ofertant pentru CFR Marfa, Grup Feroviar Roman, care a oferit mai mult decat pretul de pornire, de 180 milioane euro, dar poate opri discutiile daca potentialul investitor nu renunta la o serie de conditii, a anuntat joi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Autoritatile romane s-au angajat, prin scrisoarea de intentie transmisa FMI pe 10 iunie, sa anunte pana pe 21 iunie un castigator in procesul de privatizare la CFR Marfa. Aceleasi surse au mentionat ca pe agenda vizitei directorului FMI figureaza intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si conducerea bancii centrale.
Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca Lagarde va veni la Bucuresti, fara sa mentioneaze data. Surse oficiale au afirmat atunci ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania.
Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar inceraca sa incheie cu succes acordul cu institutia financiara.
Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI pe 10 iunie, document obtinut de Mediafax, doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.
Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele intreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate. Principalele preconditii pentru inchiederea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa.
"Autoritatile din Romania isi reafirma angajamentul fata de programul economic sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si de Banca Mondiala. Din pacate, in ultima parte a anului 2012, au existat derapaje in implementarea programului. Consolidarea bugetara a continuat, dar mai multe criterii de performanta stabilite pentru cea de-a saptea si cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate si programul reformelor structurale a inregistrat intarzieri", admite Guvernul in scrisoarea de intentie.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.
Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009. Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.
Pe acelasi subiect: