Seful Executivului a reiterat ca noile masuri din programul de guvernare, precum schimbarea taxarii, vor fi implementate doar dupa efectuarea unor simulari care sa demonstreze ca ele nu fac "mai mult rau".

"Am citit si eu stirea ca luni m-am certat cu domnul presedinte Dragnea. Luni nu am reusit sa vorbim. Dar, daca trebuie cumva, o sa ne certam ca sa va validam stirea. Nu am apucat sa ne certam inca, nici luni, nici ieri si nici azi", a spus Tudose, potrivit News.ro.

El a precizat ca a avut o discutie "constructiva" cu Dragnea marti, dupa ce au participat la receptia oferita de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independentei, despre "cum sa aseze lucrurile pe linia de guvernare".

Intrebat despre posibila implementare a unor taxe, Tudose a afirmat ca se fac inca analize, iar modificari nu vor fi operate decat daca se demonstreaza prin simulari ca ele vor fi benefice.

"Daca vom vedea masuri care fac mai mult rau decat bine, nu le vom aplica. Daca sunt bine le introducem. Vom analiza introducerea de noi taxe daca pe simulare dau rezultate bune. (...) Vom face toate simularile posibile", a spus premierul.

El a precizat ca i-a cerut deja ministrului de Finante sa inceapa aceste evaluari.

Premierul a mai spus ca este "optimist" cu privire la implementarea programului de guvernare. "Nu sunt sceptic in ceea ce priveste programul de guvernare. Sunt optimist", a afirmat el.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, la Parlament, ca a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele masuri din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, iar prim-ministrul le-a privit "cu foarte multa grija”, existand posibilitatea ca acestea sa nu mai fie aplicate, daca se constata ca vor crea defectiuni intr-o anumita parte a economiei.

Anterior, surse guveranematale, citate de News.ro, declarau luni ca premierul Mihai Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual si doar pe unele tipuri de activitati. Potrivit surselor, Tudose asteapta rezultatul simularilor privind impozitul pe cifra de afaceri si ulterior va lua o decizie in acest sens, cel mai probabil in toamna.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.

Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.