Potrivit surselor citate, premierul Mihai Tudose asteapta rezultatul simularilor privind impozitul pe cifra de afaceri si ulterior va lua o decizie in acest sens.

Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual si doar pe unele tipuri de activitati, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la toamna, au mai spus sursele guvernamentale.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.

Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Citeste si: Primul studiu de impact al masurilor fiscale anuntate de PSD. Una din trei companii din Romania risca insolventa, daca se introduce impozitul de cifra de afaceri

Masurile sunt justificate de PSD prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana, insa au fost criticate dur de patronate si de oamenii de afaceri.

Astfel, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), care reprezinta interesele a peste 550 de companii germane care au investit in Romania, a reactionat vineri la masurile fiscale propuse in noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, considerand ca acestea sunt daunatoare pentru Romania, defavorizeaza toate companiile, romanesti si straine, si scad atractivitatea tarii pentru companiile germane.