Traian Basescu si-a exprimat temerea ca Republica Moldova este "intr-un mare pericol". 

"Daca ne uitam pe harta, vom vedea acest lant de conflicte inghetate" in jurul Marii Negre "care pot fi activate in orice moment", a declarat Basescu, referindu-se la conflictele din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud (Georgia), din Crimeea (Ucraina) si din Transnistria (R.Moldova). 

Prioritatile lui Vladimir Putin "par sa aiba legatura cu punctul de contact cu Uniunea Europeana si NATO", a continuat Traian Basescu, notand ca Ucraina si Republica Moldova sunt "o prioritate pentru Vladimir Putin, care vrea sa reconstruiasca Uniunea Sovietica". 

Rusia are 1.500 de militari stationati in Transnistria.

Uniunea Europeana a introdus luni interdictii de calatorie pentru 21 de oficiali din Rusia si Crimeea, dupa referendumul organizat de autoritatile proruse din regiunea ucraineana in scopul unirii cu Rusia. In acest context, Basescu a precizat ca Bruxellesul pregateste noi sanctiuni "extrem de severe" care ar urma sa fie impuse peste cateva zile si ar consta in blocarea activelor unor oameni de afaceri rusi, in suspendarea tranzactiilor financiare, a comertului energetic si comertului cu armament. 

Traian Basescu a exclus posibilitatea unui razboi de amploare in Europa, apreciind ca nici Rusia, nici NATO nu doresc un conflict amplu. Insa exista riscul instabilitatii politice in regiune ca posibil efect al sanctiunilor. "Multe guverne regionale si europene vor trebui sa vada daca pot face fata efectelor sanctiunilor impuse de UE Rusiei", a spus Basescu.