Business Insider a realizat o lista cu lucruri spectaculoase despre cea mai mare tara din lume, dupa suprafata. Si anume:

1. Suprafata Rusiei, de 17 milioane de kilometri patrati, este la fel de mare precum cea a planetei Pluto. De fapt, chiar mai mare, daca luam in considerare ca Pluto masoara 16,6 milioane de kilometri patrati.

2. Conducetele industriale ale Rusiei ar putea imprejmui Terra de sase ori. Printre ele sunt cele de uraniu, de gaze naturale, de petrol, titei si produse rafinate. Toate aceste conducte au o lungime de aproape 260.000 de kilometri, in timp ce circumferinta Pamantului este de 40.075 de kilometri.

3. Detine jumatate din rezerva de uraniu la nivel global. Mai exact, 695 de tone de uraniu, mai mult decat oricare alta tara din lume. Pe locul doi, dupa rusi, sunt americanii, cu 604 tone de uraniu.

4. Populatia a scazut in ultimele doua decenii cu pana la 6,6 milioane, echivalentul statului Massaschusetts. Populatia Rusiei era, in 2010, de 141,9 milioane de locuitori, iar, potrivit estimarilor, urmeaza sa mai scada cu 10,7% pana la 2050, ajungand la 126,6 milioane de locuitori.

5. 8,6 miliarde de dolari au platit rusii sa paveze drumul national care facea legatura cu Soci, locul unde, iarna aceasta, s-au tinut Jocurile Olimpice. Adler–Krasnaya Polyana, lung de 30 de mile. Potrivit unor specialisti americani citati de Business Insider, chiar de ar fi fost pavat integral cu foie gras (specialitate culinara foarte scumpa), drumul ar fi costat mai putin.

6. Rezervele de gaze ale Rusiei ar putea umple 13,2 miliarde de bazine olimpice de inot. Adica, 1,16 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

7. Are cea mai fragmentata suprafata dintre toate statele lumii, cu portiuni care despart localitati. „O tara mai putin divizata ne va permite sa rezolvam problema comunicatiilor si a transportului rutier si va pozitiona Rusia ca fiind un jucator important la nivel global, in ceea ce priveste infrastructura”, spunea fostul presedinte Dmitri Medvedev in timpul mandatului sau.

8. Detine 87 miliarde de barili de rezerve petroliere, suficient cat sa-i ajunga pentru urmatorii 75 de ani, avand in vedere ca, in 2012, rusii au consumat in jur de 3,2 milioane de bariri de petrol.

9. Noua milioane de oameni folosesc metroul din Moscova in fiecare zi. Adica, cat cei din Londra si New York la un loc. Statia Parcului Victoriei este, probabil, cea mai adanca statie de metrou din Moscova, ajungand pana la 85 metri adancime.

10. Rata sinuciderilor este de doua ori mai ridicata decat in America.

11. Rusii beau de doua ori mai multe shot-uri de lichior pe saptamana decat americanii. Adica, in medie, 6,3 shot-uri, in comparatie cu 3,3 in SUA. In top se situeaza insa coreenii, care beau 13,7 shot-uri de lichior pe saptamana.

12. Potrivit Bloomberg, cei mai bogati 20 de oameni din Rusia au o avere neta estimata la peste 227 miliarde de dolari, mai mult decat PIB-ul Pakistanului (215 miliarde de dolari).

13. Tot rusii sunt cei care beau de sase ori mai mult ceai decat americanii. 3.051 kilograme de ceai bea un rus pe an, in timp ce americanii savureaza doar 500 kilograme de ceai.

14. Lacul Baikal detine o cincime din apa potabila a Terrei. Desi masoara doar jumatate din suprafata Lacului Michigan, Baikal este cel mai adanc lac din lume, cu o adancime de 1.642 metri.  

15. Nu este o tara prea sigura pentru jurnalisti, daca luam in considerare ca, din 1992 si pana astazi, 56 de jurnalisti au murit, iar 64% dintre ei au fost asasinati. La nivel mondial, Rusia este al 5-lea cel mai periculos stat de trait pentru ziaristi.

16. In 1867, Rusia a vandut Alaska, Americii, pentru doar 2 centi pe acru. Americanii au platit 7,2 milioane de dolari pentru 1.554.000 kilometri patrati.