"Nu există o solicitare de la MAE cu privire la prelungirea programului de votare. USR PLUS a depus solicitare cum se interpretează cuvântul "sala de votare" din art. 48 al Legii electorale. Răspunsul este că sală înseamnă doar sală şi nu holul sau curtea secţiei de votare: art. 48 - la ora 21,00 se dispune închiderea sălii. Doar cei din sală pot să îşi exercite votul după ora 21,00. Meleşcanu nu a trimis o solicitare, ci doar a redirecţionat cereri din străinătate. Sute de solicitări pe această temă, toate din străinătate, votanţi, consuli, preşedinţi de secţii de votare", au precizat sursele citate.

Duminică seara, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a scris pe pagina sa de Facebook că prelungirea programului la secţiile de votare din străinătate ar reprezenta o soluţie dacă ea ar fi posibilă în mod legal.

"În mod evident dublarea secţiilor de votare nu a fost suficientă în condiţiile unei participări care a depăşit orice aşteptări! Este clară necesitatea de a schimba sistemul de vot! Ambasadele şi consulatele nu vor putea face faţă cu sediile şi implicit cu personalul existent, pentru a evita dificultăţile în zonele cu o populaţie densă. Prelungirea programului ar fi o soluţie dacă în mod legal este posibilă! Oricum, pentru punctele cu mare aglomerare, vă asigur că toţi cei care se găsesc în clădire sau în curtea secţiilor de vot vor putea vota astfel încât să îşi poată exprima opţiunile electorale", a scris Meleşcanu.