Alegeri europarlamentare 2019. Rezultate EXIT-POLL alegeri europarlamentare și referendum pe justiție. PSD, la egalitate cu PNL
Rezultate EXIT-POLL alegeri europarlamentare 2019. Potrivit estimărilor de la urne, PSD, PNL și USR-PLUS au terminat pe primele locuri, la mare distanță de locul 4.
EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019, potrivit CURS-Avangarde pentru A3:
PSD: 25,8%
PNL: 25,8%
USR-PLUS: 23,9%
Pro România: 5,7%
ALDE: 4,9%
PMP: 5,2%
UDMR: 5,4%
PNL: 25,8%
USR-PLUS: 23,9%
Pro România: 5,7%
ALDE: 4,9%
PMP: 5,2%
UDMR: 5,4%
EXIT-POLL REFERENDUM PE JUSTIȚIE:
Potrivit estimărilor, majoritatea votanților a ales să răspunda cu DA la întrebările referitoare la justiția din România. Prezența la vot este în momentul închiderii secțiilor de vot din țară de 41,23%.
Aproape 19 milioane de alegători au fost aşteptaţi, duminică, la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie.
Alegătorii au primit trei buletine - unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Alegătorii au votat în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, între orele 7,00 - 21,00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate - unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.
La referendum, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la următoarele întrebări:
1. ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?''
2. ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''.
Potrivit art. 5 din Legea 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare, referendumul este validat dacă la consultare participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente și dacă cel puțin un sfert vin voturile exprimate sunt valabile.
13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi - în cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European. În confruntarea electorală au intrat candidaţi din partea PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale - BUN. În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.
Potrivit ultimei informări a AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la 31 martie este de 18.949.141.
Pe acelasi subiect: