Proiectul de lege privind Codul Fiscal a fost adoptat, luni, in plenul Senatului cu 90 de voturi "pentru", 4 abtineri si 36 "impotriva", scrie Mediafax.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, in cadrul dezbaterilor din plen, ca "modificarile legislative frecvente aferente acestui act normativ, necesare pentru functionarea sistemului de impozite si taxe din Romania au generat unele dificultati in interpretarea si in aplicarea anumitor prevederi" din domeniul fiscal.

Guvernul si-a propus pe termen mediu "continuarea masurilor de crestere a eficientei sistemului fiscal prin rescrierea Codului Fiscal creandu-se astfel, pe de o parte, posibilitatea simplificarii fiscalitatii, eliminarii disfunctionalitatii si stabilirii coordonatelor pentru un cadru fiscal coerent si modern, iar, pe de alta parte, premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii conduitei necesare unei consolidari fiscale sustenabile", a mentionat Teodorovici.

Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca documentul isi propune "reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si stimularea cresterii economice".

Senatorul Marinica Dinca (PNL) a sustinut, in schimb, ca noul Cod Fiscal este "fara viziune, este nelegitim, este mincinos si pervers".

"Este fara viziune pentru ca nu duce nicaieri. Vom avea mai multi someri,vom avea taxe mai mari si mai multe, vom avea, din pacate, un nivel de trai mai scazut (...) si vom avea un consum si mai mic decat acum", a afirmat Dinca.

Totodata, senatorul PNL a declarat ca este un Cod fiscal impotriva romanilor, deoarece creste numarul de taxe si ar duce la inchiderea a si mai multor societati comerciale. El a explicat ca documentul prevede marirea impozitelor pe terenuri, cladiri si masini, astfel ca pretul la alimente nu va scadea dupa reducerea TVA.

Proiectul de lege privind Codul fiscal, adoptat cu amendamente formulate in comisiile senatoriale, urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional.