Petitia este initiata de Partidul Miscarea Populara, formatiune politica apropiata de Traian Basescu.

“Introducerea taxei suplimentare pe benzina si motorina va afecta viata fiecarui cetatean. Ca si agricultorul incepe acum campania ii dai motorina mai scumpa, cei care circula, preturile la transport, nu era necesara o astfel de taxa. Eu in locul premierului as incerca inca o amanare, plecand de la realitatea primelor doua luni. Incasarile pe ianuarie si februarie sunt conform planificarii, fara sa fie taxa pe combustibil introdusa”, a spus seful statului.

De la 1 aprilie, un sofer va plati pentru un litru de motorina 6,5 lei, mai mult decat soferii din Austria, Franta ori Spania si la fel ca nemtii si belgienii. Benzina va ajunge la 6,3 lei. Doar in Anglia si Suedia e mai scumpa decat la noi. Iar carburantii de top vor depasi pragul de 7 lei pe litru.

Majorarea accizei va scumpi litrul de carburant cu 42 de bani. La un rezervor de 55 de litri, intr-un an, asta inseamna o cheltuiala suplimentara de 277 de lei pentru un sofer care merge cu un plin pe luna.

Premierul Victor Ponta se afla intr-o vizita oficiala in Georgia si nu a comentat solicitarea presedintelui de a amana introducerea accizei cu inca 3 luni. Insa a anuntat deja de mai multe ori ca nu intentioneaza sa renunte nici la acciza, nici la termenul de 1 aprilie.