Companiile petroliere din Romania recunosc: noua taxa a guvernului va fi platita... de soferi. Iata un prim calcul anuntat de un jucator important de pe piata. "Acest impact ar putea sa ajunga la aproximativ 40 de bani pe litru", spune Catalin Dumitru, Rompetrol.

Dar nu este singurul bir pe care il vom regasi in preturile de la pompa. Si taxa pe constructiile speciale, cunoscuta drept taxa pe stalp va umfla preturile. Pana atunci, benzinarii scumpesc carburantii si fara birurile guvernului. Marti pretul benzinei a crescut cu 3 bani, iar al motorinei cu 4.

Incredibil, dar in Romania cel mai scump sortiment de motorina a ajuns la 6 lei si 50 de bani, iar benzina este 6 lei si 62 de bani pe litru. De 1 aprilie nu mai este de gluma cu carburantul. Din cauza taxei de 7 eurocenti motorina va ajunge la 7 lei pe litru, iar benzina va trece de acest prag.

Dar preturile nu se vor opri din crescut pe 1 aprilie, continua cu vestile proaste benzinarii. Vara, cand creste consumul de carburant, companiile petroliere urca tarifele.

In prima faza, insa, imediat dupa scumpire, companiile petroliere se asteapta ca soferii sa cumpere mai putin carburant. Scaderea de vanzari de 3 la suta va fi compensata de cresterea preturilor. Dupa scumpirile din acest an, Romania va fi printre tarile cu cea mai scumpa benzina si motorina din Europa. Salariile insa nu se vor ridica la nivel european.