Președintele Klaus Iohannis retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă și îi solicită demisia: "PSD doreşte să acapareze politic Banca Națională a României"
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru. În context, şeful statului i-a cerut public demisia Vioricăi Dăncilă.
El a amintit de jurământul depus de premierul Viorica Dăncilă la învestirea în funcţie - "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
"Este jurământul pe care îl depunem noi care obţinem şi îndeplinim după aceea demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad litteram Constituţia, legile ţării, asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român, între preşedinte şi prim-ministru, că se respectă deciziile CCR, toate acestea în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă'', a precizat Iohannis.
În opinia sa, Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.
"Sunt trei luni (n.r. - de la învestirea Guvernului Dăncilă) după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României", a spus Iohannis.
PSD vrea să acapareze politic BNR
Preşedintele a mai spus că PSD doreşte să acapareze politic Banca Naţională a României (BNR).
"Rolul BNR este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a BNR este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează. BNR nu poate să fie acaparată politic de PSD, BNR trebuie să rămână independentă pentru a putea să pună în practică o politică independentă în interesul României", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a arătat că vineri, la ora 11,00, trebuia să aibă o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, tema centrală fiind conflictul dintre Guvern şi BNR, dar că această întrevedere nu a mai avut loc.
Şeful statului a subliniat că este de dorit ca politicile BNR şi politicile Guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate şi discutate.
"Pentru că evident nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru", a completat şeful statului.
Joi, şeful statului preciza că vineri urma să aibă o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă pe tema armonizării politicilor BNR cu politicile fiscale guvernamentale.
Luni, Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii".
"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni", a spus şeful statului.
El a susţinut că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme". Administraţia Prezidenţială a anunţat ulterior că şeful statului a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat.
Miercuri, el s-a întâlnit cu conducerea BNR, iar pentru vineri este programată întrevederea cu prim-ministrul.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat joi, existenţa unei "tendinţe accentuate în rândul PSD" de a responsabiliza Banca Naţională a României pentru nivelul ridicat al inflaţiei şi pentru creşterea dobânzilor.
"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a afirmat Iohannis, citat de Agerpres.
Şeful statului a declarat că BNR trebuie să rămână o instituţie independentă din punct de vedere politic, aceasta fiind o condiţionalitate impusă de Uniunea Europeană.
"Dacă veni vorba de BNR, eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Este o condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar pe de altă parte, şi asta le-am scris şi în comunicat, este evident că trebuie să vorbească şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a adăugat Klaus Iohannis.
Pe acelasi subiect: