In prima zi a summitului, liderii europeni s-au intalnit la Ypres. Orasul flamand din nord-vestul Belgiei a devenit unul din simbolurile tragice ale Primului Razboi Mondial, dupa ce a fost locul unui carnagiu cu zeci de mii de morti. Acolo, germanii au folosit pentru prima data in lupta gaze asfixiante, iar arma chimica a fost botezata, ulterior, yperita.

Momentul culminant al ceremoniilor de joi este seara la monumentul de la Poarta Menin, pe unde au trecut, indreptandu-se spre linia frontului, sute de mii de soldati britanici.

Dincolo de comemorari si emotie, marea miza pentru tara noastra ramane acceptarea in spatiul Schenghen.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Argumentele noastre de sustinere a inceperii procesului de intrare in Schenghen deriva exact din raportul MCV, care arata buna functionare a justitiei in ansamblu. Consideram ca procesul trebuie sa inceapa chiar daca in raportul MCV sunt si suficiente elemente care se constituie in zona de critica, dar in mod deosebit la adresa clasei politice, a Parlamentului"

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a declarat joi, intr-un interviu, ca admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea europeana "a afectat credibilitatera procesului de extindere", tocmai pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism de cooperare si verificare. Nu pentru ca n-ar fi util acest mecanism, ci pentru ca incetineste ritmul procesului de extindere, fapt care nemultumeste atat membrii vechi ai Uniunii, cat si statele candidate.