Iohannis o desemnează pe Viorica Dăncilă noul premier al României: “Am decis să dau PSD-ului încă o șansă. A promis lucruri importante, până acum prea puţin s-a realizat"
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru.
"Cântărind toate argumentele, ţinând cont de situaţia concretă din Parlament, am decis să dau PSD încă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar acum, PSD-ul trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări", a declarat şeful statului.
Preşedintele a făcut apel la cei implicaţi în procedura de formare a Guvernului să se mobilizeze.
"Invit pe toţi cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce", a afirmat şeful statului.
"Invit pe toţi cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce", a afirmat şeful statului.
El a subliniat că PSD a promis lucruri importante, respectiv salarii, pensii, şcoli, manuale, spitale, infrastructură. "Până acum prea puţin s-a realizat", a adăugat şeful statului, precizând că PSD trebuie să dovedească acum că ceea ce a promis va şi face.
Anterior, președintele Klaus Iohannis a convocat, la Palatul Cotroceni, partidele politice, pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier care să formeze Guvernul.
Primii chemați la Cotroceni au fost reprezentanții alianței PSD-ALDE, care deține majoritatea parlamentară.
La ieșirea de la consultări, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că i-a prezentat şefului statului Klaus Iohannis, în mod oficial şi direct, propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier - europarlamentarul Viorica Dăncilă.
"I-am prezentat preşedintelui în mod oficial şi direct propunerea noastră, în persoana doamnei Viorica Dăncilă. I-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată ca şi propunere", a declarat Dragnea, după consultările cu şeful statului.
"I-am prezentat preşedintelui în mod oficial şi direct propunerea noastră, în persoana doamnei Viorica Dăncilă. I-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată ca şi propunere", a declarat Dragnea, după consultările cu şeful statului.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la ieșirea de la discuții, că liberalii doresc alegeri anticipate, preşedintele Klaus Iohannis fiind informat că partidul îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD.
"PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este pentru provocare de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunea populaţiei de astăzi nu mai are nicio legătură cu opţiunea populaţiei formulate la alegerile din 11 decembrie 2016. L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unui majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD", a spus Orban, la Palatul Cotroceni, după consultările cu şeful statului.
Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat, de asemenea, că "soluţia decentă" pentru România ar fi aceea a alegerilor anticipate, însă consideră că este dificil de ajuns acolo, fapt pentru care propune "nominalizarea unui premier non-PSD".
"Este o miză importantă pentru România numirea unui premier non-PSD. Ne-am exprimat susţinerea pentru un astfel de Guvern, în măsura în care preşedintele va decide să numească un astfel de premier şi acesta va reuşi să genereze o susţinere în Parlament (...) Noi am accentuat faptul că soluţia decentă pe care România o are în faţă este aceea a alegerilor anticipate, este însă dificil de ajuns acolo şi, de aceea, primul pas ar fi nominalizarea unui premier non-PSD, pentru că menţinerea actualei paradigme în care am trăit de un an de zile şi nominalizarea unui nou premier PSD nu face decât să deschidă (...) pariurile pentru când va fi următoarea criză", a declarat Barna după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Totodată, Barna a precizat că USR şi-a exprimat susţinerea pentru un astfel de Guvern, cu patru condiţii.
"Ne-am exprimat şi noi susţinerea pentru un astfel de Guvern, cu cele patru condiţii (...) - anularea legilor Justiţiei, care au fost ciuntite în Comisia Iordache, (...) reforma electorală cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi, componenta legată de legislaţia fiscală, amendarea legislaţiei fiscale, datorită instabilităţii uriaşe care s-a întâmplat în ultimul an, şi, evident, cel de-al patrulea element - fără penali în funcţii publice", a precizat Barna.
Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat miercuri că guvernarea este catastrofală şi nu trebuie să continue, arătând că formaţiunea sa i-a propus pentru funcţia de premier pe Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac.
"Eu am susţinut în faţa preşedintelui că PSD nu merită şi nu trebuie să mai continue la guvernare", a spus Băsescu, după consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni, arătând că formaţiunea sa îi propune pentru funcţia de premier pe Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că formaţiunea pe care o conduce va aştepta decizia şefului statului în privinţa Vioricăi Dăncilă, propunerea PSD pentru funcţia de premier.
"PSD-ALDE a propus un nou prim-ministru. Noi am spus că nu o cunoaştem pe doamna Viorica Dăncilă, nu avem argumente nici pro, nici contra, fiindcă nu am văzut-o, nu am vorbit cu ea, nu ştim ce gândeşte, nu ştim ce doreşte, nu ştim ce are de gând să facă în această funcţie. Cu domnul Grindeanu şi cu domnul Tudose era altceva, eram colegi, ne ştiam, mai vorbeam, mai discutam. Nu avem prejudecăţi, de aceea nu spunem că nu, dar nu o cunoaştem şi nu putem spune da. Deci aşteptăm decizia preşedintelui republicii şi, dacă el va accepta şi o va nominaliza pentru a forma un nou guvern, atunci, bineînţeles, vom avea o discuţie cu doamna Dăncilă şi vom vedea ce spune, care va fi lista miniştrilor, cu ce program de guvern vine", a declarat Kelemen Hunor, după consultările cu şeful statului.
Totodată, liderul UDMR a spus că nu se poate ajunge la alegeri anticipate, "indiferent cine ce visează". "Este doar un vis. Nu cred că în actualul context şi sub actuala Constituţie se poate ajunge la alegeri anticipate", a adăugat Kelemen.
Liderul grupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian, a anunţat că deputaţii grupului se vor întâlni cu premierul desemnat de şeful statului pentru a lua o decizie cum vor vota în Legislativ.
"Grupul se va întâlni cu prim-ministrul desemnat şi vom avea o discuţie în urma căreia vom lua o decizie legată de cum vom vota. (...) Dacă va fi foarte convingător da, dacă nu, din nou fiecare coleg va vota cum crede că este mai bine", a spus Pambuccian, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
El a calificat drept "nerealistă" propunerea PNL şi USR privind organizarea de alegeri anticipate.
Şeful statului a reacţionat prompt la nouă criză guvernamentală provocată de scandalul intern din PSD şi a convocat rapid consultări la Cotroceni pentru că perioada în care România nu are un Guvern legitim să fie cât mai scurtă.
Iar pentru treburile curente de la Palatul Victoria, l-a însărcinat pe fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, să asigure interimatul funcţiei de prim-ministru. Absolvent de filosofie şi cu un doctorat în antropologie socială, Fifor nu a fost pe placul lui Klaus Iohannis, în trecut. În 2015, şeful statului a refuzat să semneze decretul de numire a lui Mihai Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Evident că este nevoie de un Guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă care va duce la stabilirea unui nou Guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică.”
La finalul anului trecut, preşedintele spunea că, dacă va pica şi Guvernul Tudose, va avea serioase semne de întrebare dacă PSD mai are capacitatea de a guverna. Pe de altă parte, PSD şi ALDE susţin că au în continuare majoritatea în Parlament şi revendica postul de premier pentru Viorica Dancila, membră a PSD Teleorman.
Liberalii şi cei de la USR nu vor propune preşedintelui un nume de posibil premier şi merg pe varianta alegerilor anticipate. Admit, totuşi, ca procedura constituţională pentru dizolvarea Parlamentului este complicată. Constituţia spune că ar trebui să pice în Parlament, la vot, trei propuneri de premier pentru ca mai apoi şeful statului să poată dizolva Legislativul şi să fie organizate alegeri anticipate.
Tot despre anticipate vorbeşte, pe Facebook, şi fostul premier Dacian Ciolos, care se declară dispus să intre în bătălia politică.
Pe acelasi subiect: