"Doamna Ecaterina Andronescu a refuzat această propunere, exprimându-şi susţinerea pentru doamna Dăncilă. Şi, în aceste circumstanţe, aproape în unanimitate, Comitetul Executiv a votat această propunere", a precizat Buzatu, citat de Agerpres

Potrivit acestuia, cei mai mulţi membri ai CExN au susţinut că ambele propuneri se încadrează foarte bine în criteriile cerute de PSD.

"Deci, nu a fost o poziţie faţă de una dintre persoanele propuse, dimpotrivă, au existat aprecieri la adresa lor şi până la urmă, luând notă şi de ceea ce a exprimat doamna Andronescu, s-a votat propunerea Viorica Dăncilă, sper ca lucrurile acestea să ducă la o stabilitate mai mare şi, evident, la o persistenţă în timp mai mare a Guvernului", a spus Buzatu.

El a adăugat că nu a contat faptul că Viorica Dăncilă este din Teleorman, acest aspect nefiind adus în discuţie.

În ceea ce priveşte experienţa liderului europarlamentarilor PSD, Buzatu crede că aceasta este potrivită şi pentru a conduce un Guvern. "Nu sunt contraargumente în acest moment şi sper să nu fie nici în viitor pentru o bună prestaţie în fruntea Guvernului României", a susţinut liderul PSD Vaslui.

Conform acestuia, structura viitorului Cabinet va fi discutată după ce propunerea pentru funcţia de premier va fi prezentată şefului statului. "Nu văd de ce ar refuza preşedintele Iohannis, are o responsabilitate extremă şi nu cred că va fi cel care să contribuie la perpetuarea unei stări de incertitudine. (...) Preşedintele Iohannis nu are niciun interes, nici măcar electoral, ca această propunere să fie respinsă", a motivat Buzatu.

El a menţionat că o altă propunere avansată în CExN a fost Petru Daea, dar aceasta a fost retrasă până la votul final.

Buzatu a mai spus că Mihai Fifor a anunţat în şedinţa de marţi că nu doreşte să fie premier.

Liderul PSD Vaslui s-a arătat optimist că Viorica Dăncilă va rămâne mai mult în funcţie faţă de cei doi predecesori ai săi, dar şi că aceasta va fi capabilă să ducă la îndeplinire programul de guvernare.

"Eu cred că va rămâne. După felul în care s-au exprimat colegii, se poate observa că există un sprijin unanim pentru premierul desemnat astăzi", a argumentat el.

Cine este Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă este o apropiată a șefului PSD, Liviu Dragnea. Din 2009, ea este deputat în Parlamentul European, iar din 2015 conduce Organizația Națională de Femei a PSD.

Viorica Dăncilă este membră a PSD din 1996. În perioada 2004-2008 a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Între 2003 și 2011 a fost președinte al Organizației PSD — Oraș Videle.

Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut în 16 decembrie 1963, la Roșiorii de Vede, în județul Teleorman.

În 1988, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploiești, iar în 2006 a absolvit masterul „Spațiul Public European″ din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Este specializată în programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă — integrare europeană.

Între 1997 și 1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a lucrat ca inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.

Viorica Dăncilă declara, despre Mihai Tudose, în urmă cu o săptămână, că „are un comportament neadecvat în ceea ce priveşte femeile - am văzut până acum că, din opt femei care au fost ministru, două dintre ele au fost catalogate ca şi penale de către domnul prim ministru, cu toate că este o directivă europeană care arată că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea unei instanţe de judecată. Au fost excluse din guvern, ca să spun aşa, iar acum vedem un moment care mie mi-a displăcut total, şi anume că premierul Mihai Tudose efectiv a căutat să umilească un ministrul de Interne - pe doamna Carmen Dan”.

Preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor premier interimar

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, să exercite interimar funcţia de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose.

Conform art. 107, alin. 3 din Constituţie, "...preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern".

Interimatul poate dura cel mult 45 de zile.

Klaus Iohannis a anunţat, totodată, că a acceptat demisia premierului Mihai Tudose şi că va convoca, miercuri. consultări cu partidele politice pentru formarea noului Guvern.

"Premierul Tudose mi-a înaintat demisia şi am acceptat-o", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Viorica Dăncilă a fost nominalizată de Comitetul Executiv al PSD pentru funcţia de premier, au declarat pentru surse social-democrate, citate de Agerpres.

Nominalizarea ar fi fost votată de forul de conducere în unanimitate, cu o abţinere.

Premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a durat mai bine de cinci ore. 60 dintre cei care au participat la întâlnire au votat să îi fie retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, patru au fost împotrivă şi patru s-au abţinut.

La ieşirea din sediul partidului, Mihai Tudose a declarat că PSD a hotărât că este nevoie de un alt Guvern şi că va pleca „cu fruntea sus.”

„Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, că nu am făcut mai multe spitale, dar vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală”, a spus el.

Mihai Tudose a mai spus că nu va asigura interimatul şi, după ce a plecat de la sediul partidului, a mers la Palatul Victoria pentru a-şi lua lucrurile, după cum a declarat.

Preşedintele Klaus Iohannis declara în 12 octombrie, pe fondul speculațiilor privind remanierea Guvernului: „Dacă şi acest Guvern ar cădea, ar rebui să îmi pun întrebarea la modul extrem serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”.

Întrebat, la acel moment, despre posibilitatea unui nou guvern tenocrat, Iohannis a declarat: „Avem un partid care a câştigal alegerile, nu are decat să performeze. Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate!”.

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit, marți la ora 11.00, în ședință, pentru a decide o nouă propuenere pe care să i-o înainteze președintelui.

Liviu Dragnea, președinte PSD, a precizat luni seara: „Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier, ci încă zece cazuri şi le-am spus colegilor mei astăzi că nu vor face nicio propunere. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere.”