Ponta vrea sa combata evaziunea prin Codul Insolventei
Victor Ponta. Sursa foto: Mediafax
Premierul Victor Ponta afirma ca Guvernul are probleme cu incasarile la buget, in primul rand ca urmare a reorganizarii ANAF. Ponta spera ca noul Cod al insolventei va combate evaziunea fiscala comisa in ultima perioada de firme care au intrat in insolventa doar pentru a nu plati taxele la buget.
Premierul a aratat la inceput, in sedinta de guvern, ca datele economice "arata foarte bine" pentru acest an, respectiv fondurile europene intrate in buget au fost mai mari decat cele inregistrate in sase ani cumulat, iar investitiile straine consemnate anul trecut au fost cu 20% mai mari decat in 2011.
El a insistat asupra faptului ca nu exista probleme cu plata pensiilor sau a salariilor, ca reducerea TVA la paine ar putea fi extinsa anul viitor si la alte alimente si ca subventiile pentru fermieri vor fi mai mari pentru anul viitor.
In acelasi timp, seful Executivului le-a transmis ministrilor ca, in privinta chteltuielilor, "s-au tinut foarte bine", dar ca exista unele probleme cu incasarile la buget.
"Avem probleme cu incasarile si avem probleme cu incasarile in primul rand pentru ca am reorganizat ANAF. Ieri am reusit si la CSAT sa detasam persoanele necesare in cadrul Directiei Antifrauda, ca sa o facem sa functioneze, si astazi vreau, prin adoptarea Codului insolventei, sa lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala, firme care intra in insolventa doar ca sa nu plateasca datoriile", a spus Ponta.
Proiectul Codului insolventei, prezentat de Mediafax in luna iulie si lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masa credala.
Pe acelasi subiect: