Ponta: "Prezenta directorului FMI la Bucuresti nu e oficial legata de noul acord, dar e un mesaj clar"
Christine Lagarde
Sosirea directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti, nu are legatura directa de noul acord pe care Romania vrea sa-l stabileasca impreuna cu Fondul, a declarat luni premierul Romaniei, Victor Ponta. Dar vizita lui Lagarde reprezinta un mesaj clar in acest sens, a adaugat prim-ministrul, potrivit Mediafax.
"Doamna Lagarde va fi in Romania in vizita deja anuntata si cred ca in aceeasi zi sau in ziua de dupa vine delegatia FMI pentru a incepe discutiile tehnice. Prezenta domniei sale nu este direct si oficial legata de noul acord, dar evident ca va reprezenta un mesaj foarte clar in acest sens si eu sunt optimist ca in toamna vom avea un nou acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, in conditii foarte bune", a precizat Victor Ponta, informeaza Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, joi seara, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana, el mentionand ca tot joi a fost trimisa scrisoarea catre Comisie.
"Decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI e o decizie pe care o asumam cu totii, si guvernatorul BNR si Guvernul si presedintele (...) Am si trimis scrisoarea, a fost aprobata de toata lumea, de guvernator, de Guvern si de presedinte si ministrul de Finante, domnul Chitoiu si cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea catre Comisia Europeana si catre FMI", a sustinut Ponta. El a mai precizat ca este vorba de un nou acord de tip preventiv.
Guvernul va incepe in aceasta luna negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv, a anuntat joi premierul Victor Ponta, dupa ce Consiliul Director al FMI a avizat, saptamana trecuta, cu trei derogari, ultimele evaluari cu Romania.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani. Surse guvernamentale afirmau miercuri ca este posibil ca oficialii Comisiei Europene sa nu mai doreasca sa participe la un nou astfel de acord.
Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri. Intelegerea a fost parafata in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reducã arieratele si sã adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, se va afla in vizita in Romania in perioada 15-16 iulie, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune.
Pe acelasi subiect: