"Am ajuns deja la al treilea cabinet PSD-ALDE. În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper ca odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv să înceteze şi această ţopăială guvernamentală care a dus anul trecut la o stare de spirit ce nu poate fi benefica dezvoltării unei societăţi", le-a spus preşedintele membrilor Guvernului Dăncilă.

El i-a avertizat pe aceştia că îşi încep mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile.

"Va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus. Preluati din start şi factura eşecului celor două guverne propuse tot de această coaliţie şi aveţi cu atât mai mult obligaţia să depuneţi toate eforturile ca lucrurile să revină pe făgaşul normal", a spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai spus că afectarea independenţei Justiţiei este de neacceptat.

"Este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două Guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice. Nu vedem progrese notabile în Sănătate şi în Educaţie. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absenţă, iar în Justiţie schimbarea legislaţiei a fost forţată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar şi numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noştri externi. Există o linie roşie pe care guvernanţii şi decidenţii majorităţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei Justiţiei este de neacceptat", a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an continuă să susţină în stradă statul de drept.

La ceremonie au fost prezenţi atât preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Ceremonia a început la ora 19.30 şi s-a încheiat puţin înainte de ora 20.00.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de către Parlament, luni, cu 282 de voturi favorabile, 136 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Acesta este al treilea guvern PSD-ALDE de la câştigarea alegerilor, în decembrie 2016.