Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

In cererea de reexaminare, seful statului arata ca in anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, iar prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde lei la fondul de pensii, pentru anul 2015.

Anterior, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, le-a cerut deputatilor sa voteze legea privind reducerea CAS, aratand ca aceasta masura este "curajoasa si pro-business" si ca sunt resurse pentru compensarea acesteia atat pentru anul 2014, cat si pentru anii viitori.

"Exista spatiu suficient pentru a aplica aceasta masura si pentru anul 2014", a spus ministrul Finantelor in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator.

Petrescu a declarat ca "din 2008 pana in prezent evaziunea fiscala la CAS a crescut cu 10 miliarde de lei" si ca reducerea acestei contributii reprezinta "un stimul pentru prevenirea si combaterea muncii nedeclarate".

"Reducerea CAS rerpezinta un stimul pentru prevenirea si combaterea muncii nedeclarate sau subdecalarate in sprijinul concurentei neloiale in mediul de afaceri si al protejarii angajatilor prin cresterea nivelului de securitate sociala. Din 2008 pana in prezent, evaziunea fiscala la CAS a crescut cu 10 miliarde de lei, de la 9 miliarde de lei la 19 miliarde de lei. Acest lucru s-a intamplat in contextul in care valoarea cotei de impozitare a crescut de la 43% la 44% si apoi la 44,45%”, a precizat Petrescu.

Cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator a fost respinsa saptamana trecuta de Comisia de buget a Camerei Deputatilor. Camera  este for decizional.