In mesajul transmis noii editii a "Topului National al Firmelor Private din Romania - TOP 2014", seful statului a indicat ca, potrivit studiilor, circa 20% dintre IMM-uri considera ca mediul de afaceri este unul favorabil.  

"Stim ca va confruntati cu probleme, cu neajunsuri financiare si de ordin institutional, ca interactiunea cu statul este costisitoare si implica sute de ore consumate anual in fata ghiseelor. Pentru dumneavoastra, interactiunea cu administratia publica ajunge sa fie o provocare, insa nu de astfel de provocari are nevoie economia noastra. A face afaceri in Romania nu trebuie sa fie o aventura, ci un lucru firesc, o optiune care sa aduca, in mod firesc, bunastare. Tocmai de aceea, imbunatatirea calitatii institutionale a mediului de afaceri este esentiala. Avem nevoie de mai putina birocratie si mai multa transparenta in interactiunea dintre economie si stat, de mai putina graba si de mai multa responsabilitate atunci cand vine vorba de adoptarea politicilor economice, de mai putine piedici si de mai multa concurenta, ca principiu general pe care sa se bazeze economia Romaniei", a spus presedintele Iohannis, transmite Agerpres.

Klaus Iohannis a subliniat ca nu doar nivelul impozitelor este elementul esential pentru oamenii de afaceri, ci dificultatea de a le plati si timpul consumat cu hatisul birocratic.  

In opinia acestuia, o economie antreprenoriala este o economie a liberei intreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperitatii, el subliniind ca activitatea intreprinzatorilor trebuie sa fie continuu incurajata si nu ingreunata de cei care dispun de parghiile necesare.  

"Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economica, iar atunci cand intervine sa o faca stimulativ si nediscriminatoriu. Nu trebuie sa mergem mult in urma in istoria recenta, pentru a intelege ca statul este un prost gestionar in economie, caci economia de piata se face cu proprietate privata legitima si libera concurenta", a aratat Iohannis.  

El a indicat ca sectorul IMM-urilor este exponentul cel mai elocvent al capitalului romanesc, motiv pentru care orice guvernare trebuie sa aiba o strategie bine definita, concreta si eficienta pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii.  

"Aici este sursa dezvoltarii clasei de mijloc, cea care reprezinta coloana vertebrala a oricarei natiuni, iar Romania trebuie sa isi indrepte, cat mai rapid, aceasta coloana vertebrala", a sustinut seful statului.  

Iohannis a precizat ca dincolo de politica subventiilor si a ajutoarelor de stat, solutia reala pentru sustinerea acestor companii trebuie cautata in logica pietei concurentiale, aratand ca, in acest context concurential, companiile mari si firmele mici se sustin reciproc, pe criteriile pietei si ale performantei economice.  

El i-a felicitat pe intreprinzatori pentru curajul de a-si asuma riscuri, pentru capacitatea de a transforma idei in afaceri de succes si pentru ambitia de a se confrunta cu exigentele pietei.  

"Dumneavoastra sunteti cei care creati locuri de munca, cei care incurajati inovatia si schimbarea, dand Romaniei impulsul antreprenorial de care are atat de multa nevoie", a aratat Iohannis.