Potrivit unui top realizat de Asociatia IMM-urilor din Romania, suntem abia pe locul 13 printre tarile Uniunii Europene, cand vine vorba de a infiinta cat mai rapid o societate comerciala. La noi totul dureaza opt zile, fata de numai doua la portughezi, iar asta nu face decat sa-i descurajeze pe intreprinzatori.

Ca sa scape de alergatura, multi oameni de afaceri prefera sa plateasca avocati care sa se ocupe de hartii. Pentru infiintarea unei firme, intermediarii cer pana la 2.000 lei.

Infiintarea unei firme in Romania incepe la Registrul Comertului, unde trebuie sa va botezati compania, adica sa va rezervati un nume. Pasul doi: obtineti un certificat pentru sediu de la Administratia Financiara. Pasul trei: mergeti la un notar pentru declaratia de specimen de semnatura. A patra oprire este la Asociatia de proprietari, daca aveti sediul intr-un bloc de locuit, unde obtineti aprobarea vecinilor. Intr-un final treceti si pe la banca unde depuneti capitalul social. Acum ca aveti dosarul complet, reveniti de unde ati plecat si asteptati trei zile.

"Deschiderea unei firme dureaza trei zile in conditiile unui dosar complet", spune Claudia Mihalcea, director general al ONRC.

Autoritatile apara birocratia si sustin ca, daca ar simplifica procedurile, ar creste riscul inmultirii firmelor fantoma. Totusi, primele semne ale simplificarii birocratiei au inceput sa apara. Registrul Comertului ofera, de astazi, firmelor un serviciu online prin care pot obtine certificate constatatoare si informatii. Totul se face pe internet si scapati astfel de cozi. Actul costa 45 de lei, iar procurarea lui dureaza doar cinci minute. Sistemul abia lansat a costat 40.000 de euro.