Insolventa pe persoana fizica, amanata. Legea falimentului personal, intoarsa de presedinte in Parlament, pentru reexaminare
Klaus Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni Parlamentului spre reexaminare legea care prevede prorogarea termenului de intrare in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice pana la data de 31 octombrie 2016.
Guvernul sustinea prorogarea acestui termen pana la data de 31 decembrie, insa Parlamentul a stabilit data de 31 octombrie.
"Termenul de intrare in vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit incat sa permita tuturor autoritatilor publice si/sau institutiilor publice sa-si exercite atributiile constitutionale si legale referitoare atat la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cat si la stabilirea masurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar si cu doua luni, poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare necesare pentru organizarea si functionarea comisiilor avute in vedere de Legea nr. 151/2015, cat si a completelor de judecata", a explicat seful statului in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.
Potrivit presedintelui Iohannis, "in lipsa cadrului functional si organizatoric adecvat", intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii 151/2015 la data de 31 octombrie este de natura sa faca inaplicabila atat procedura administrativa de insolventa pe baza de plan de rambursare, cat si procedura simplificata de insolventa.
"Intrarea in vigoare a dispozitiilor ce reglementeaza procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active are, de asemenea, impact si asupra activitatii de infaptuire a justitiei, impunand suplimentarea prealabila si semnificativa a personalului instantelor de judecata. Acesta este un proces complex, ce se desfasoara, de regula, potrivit unui calendar, a carui devansare poate impieta asupra aplicarii legii. In acest sens, consideram ca in analiza deciziei de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", a adaugat seful statului.
In acest context, presedintele Iohannis solicita reexaminarea Legii privind aprobarea OUG nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Camera Deputatilor a aprobat pe 4 octombrie aceasta lege.
Cine poate cere falimentul personal
Orice persoana fizica aflata in dificultate financiara, care are datorii mai mari decat valoarea insumata a 15 salarii minime pe economie, de mai mult de 90 de zile, si care constata ca nu are bani sa le plateasca, nici acum si nici in urmatoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare in insolventa.
Motivele care te-au adus in aceasta situatie sunt cap de lista pe cererea de insolventa, urmeaza creditele si eventualele proceduri de executare silita incepute, plus dovezi ca ai incercat sa iti renegociezi datoriile. Completezi si cat castigi acum, dar si in ultimii trei ani, la care adaugi si previziunile de venituri pentru urmatorii trei ani.
Cu cel putin 30 de zile inaintea depunerii cererii, trebuie anuntati toti creditorii de intentie. Adica bancile, companiile de telefonie mobila, de utilitati, asociatia de locatari si toate entitatile la care omul a acumulat datorii pe care acum nu le mai poate achita la timp.
Din momentul in care o persoana isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca poate fi executata silit si ca ramane pe drumuri. Apar insa administratorul si lichidatorul. Cei doi au grija sa intocmesti un plan impreuna cu bancile prin care te angajezi sa virezi anumite sume intr-un cont, lunar, si sa dai socoteala pentru tot ce faci, din trei in trei luni.
Pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere, totul ca sa fie acoperite datoriile. Dispar si obiectele din casa mai valoroase de 5.000 de lei, cum ar fi dressingul, de exemplu, un televizor scump sau laptopul.
In tot acest timp, datoriile nu mai cresc. Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an ai acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca ai ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit.
Atentie, nu pot cere insoventa cei care au fost concediati in ultimii doi ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care, desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM. Si nici cei care s-au imprumutat in ultimele sase luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.
Pe acelasi subiect: