"ARB saluta decizia Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor care ar putea conduce la intrarea in vigoare mai devreme cu sapte luni a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, termenul propus fiind de 1 iunie 2016, potrivit informatiilor cuprinse in comunicatul de presa postat pe site-ul Camerei Deputatilor. Debitorii de buna credinta care intampina dificultati financiare pot opta pentru instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei lor financiare prin stingerea datoriilor, conform legii", se arata intr-un comunicat al ARB remis presei.

Potrivit documentului, in procedura insolventei se suspenda executarea silita si se stopeaza calculul de dobanzi/penalitati.

“Avantajul major al Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de Legea privind darea in plata este ca, dupa insolventa, debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie la creditul angajat, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/terenului”, se subliniaza in comunicat.

In plus, in cadrul procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, debitorul ramane cu garantiile in proprietate, daca respecta planul de rambursare ce prevede acoperirea a cel putin 50% din valoarea totala a creantelor, mai precizeaza ARB.

De asemenea, instanta poate dispune ca debitorul sa fie eliberat de datorii in cadrul procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active, dupa lichidarea de active si efectuarea de plati catre creditori.

Asociatia Romana a Bancilor sustine aplicarea acestei solutii privind insolventa persoanelor fizice pentru debitorii de buna credinta care intampina dificultati financiare, in acest mod fiind asigurate stabilitatea si predictibilitatea cadrului legislativ si a raporturilor de creditare, fiind evitate hazardul moral si consecintele negative, atat pentru consumatori, sistemul bancar, cat si pentru economie in general”, se mentioneaza in comunicat.

Deputatii din Comisia juridica au adoptat, marti, cu majoritate de voturi, un amendament la proiectul de Lege privind respingerea OUG 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, stabilind astfel ca amanarea sa fie pana la 31 mai, in loc de 31 decembrie, cum se prevede in ordonanta de urgenta.

Citeste si: Legea falimentului personal, adoptata de Parlament. Ce este insolventa persoanelor fizice si cine o poate cere

Cine poate cere falimentul personal

Orice persoana fizica aflata in dificultate financiara, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, si care constata ca nu are bani sa le plateasca, nici acum si nici in urmatoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare in insolventa.

De ce 14.000 de lei? Pentru ca aceasta este valoarea-prag a datoriilor, de la care poti cere insolventa. Adica suma a 15 salarii minime pe economie.

Motivele care te-au adus in aceasta situatie sunt cap de lista pe cererea de insolventa, urmeaza creditele si eventualele proceduri de executare silita incepute, plus dovezi ca ai incercat sa iti renegociezi datoriile. Completezi si cat castigi acum, dar si in ultimii trei ani, la care adaugi si previziunile de venituri pentru urmatorii trei ani.

Cu cel putin 30 de zile inaintea depunerii cererii, trebuie anuntati toti creditorii de intentie. Adica bancile, companiile de telefonie mobila, de utilitati, asociatia de locatari si toate entitatile la care omul a acumulat datorii pe care acum nu le mai poate achita la timp.

Din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca poate fi executat silit si ca ramane pe drumuri. Apar insa administratorul si lichidatorul. Cei doi au grija sa intocmesti un plan impreuna cu bancile prin care te angajezi sa virezi anumite sume intr-un cont, lunar, si sa dai socoteala pentru tot ce faci, din trei in trei luni.

Pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere, totul ca sa fie acoperite datoriile. Dispar si obiectele din casa mai valoroase de 5.000 de lei, cum ar fi dressingul, de exemplu, un televizor scump sau laptopul.

In tot acest timp, datoriile nu mai cresc. Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an ai acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca ai ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit.

Atentie, nu pot cere insoventa cei care au fost concediati in ultimii doi ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care, desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM. Si nici cei care s-au imprumutat in ultimele sase luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.