Ajunsi la guvernare dupa doi ani de la infiintarea Uniunii Social Liberale si cu majoritate de doua treimi in Parlament, Crin Antonescu si Victor Ponta vor sa modifice Constitutia Romaniei. Una dintre principalele modificari vizeaza atributiile presedintelui.

"Dupa 10 ani de presedinte jucator, Romania are nevoie de un presedinte arbitru. Un presedinte arbitru niciodata nu poate sa-si mai puna echipamentul si de jucator, sa traga si la poarta, sa bata si 11 metri si sa-i mai si certe pe jucatori. El e arbitru si atat", a declarat prim-ministrul Romaniei.

Liderii USL ar vrea sa transeze, prin Constitutie, faptul ca reprezentantul tarii la reuniunile Consiliului European va fi premierul. In acelasi timp, presedintele urmeaza sa-si pastreze atributiile pe linie de politica externa. Dupa scandalurile legate de desemnarea premierului, social-democratii si liberalii vor sa transeze si acest lucru.

"Cine obtine cele mai multe mandate prin votul popular are dreptul legitim de a desemna un prim-ministru, asta trebuie trecut in Constitutie"
, a precizat Ponta.

Iar parlamentarii care-si vor parasi partidul alaturi de care au candidat, isi vor pierde mandatul. In ciuda votului popular in favoarea unui parlament unicameral, cu 300 de reprezentanti, sefii USL vor un parlament cu doua camere, dar cu un numar limitat de parlamentari. Si iau in calcul cresterea mandatului de deputat sau senator de la 4 la 5 ani.

O alta modificare vizeaza Curtea Constitutionala. Ponta si Antonescu si-ar dori ca magistratii sa fie alesi din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi eliminate astfel influentele politicului in luarea unor decizii ale curtii.

Liderii USL se gandesc si la reducerea rolului jucat de seful statului in domeniul justiei. Din acest motiv, ei doresc sa-l scoata pe presedinte din procesul de numire a sefului DNA si a Procurorului General, lasand aceasta responsabilitate in mana CSM-ului. Pentru toate acestea, puterea, care beneficiaza in Parlament de majoritatea necesara modificarii Constitutiei, a stabilit si un calendar.

Dupa adoptarea in Parlament a bugetului pe 2013, va fi creat un for constitutional, cu specialisti, alaturi de reprezentanti ai Presedintiei si ai societatii civile. Pana pe 5 mai, acestia vor inainta propunerile Comisiei mixte din Parlament, condusa de Crin Antonescu.

Pana la finalul lunii iunie, cele doua camere ar trebui sa voteze noua Constitutie, astfel incat in toamna sa fie organizat referendumul pentru adoptarea unei noi legi fundamentale.