"Trebuie sa va spun: eu incerc disperat aproape sa ating acest obiectiv. De ce? Nu pentru mine, pentru ca eu nu as beneficia de imbunatatirea acestei Constitutii, in orice caz. Mandatul meu nu se poate desfasura decat pe Constitutia existenta, insa, asa cum rezulta din stenograma, sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie, daca nu se intampla un lucru extrem de grav pentru democratia romaneasca: trecerea peste votul a 85% dintre cei care au participat la referendumul din noiembrie 2009", a declarat Basescu la TVR 1, potrivit Mediafax.

De asemenea, presedintele a aratat ca organizarea referendumului referitor la modificarea Constitutiei concomitent cu alegerile locale, propusa luni de liderul PDL, Emil Boc, a fost intentia sa, insa ramane de vazut daca democrat-liberalii vor avea capacitatea de negociere pentru a obtine acest lucru de la PNL si PSD.

Seful statului a mai subliniat ca va ramane adeptul trecerii la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, asa cum s-a votat la referendumul din noiembrie 2009 si va continua si in campania electorala din acest an sa sustina acest obiectiv.

Totodata, el a aratat ca propunerea USL privind reducerea numarului de parlamentari la 300, cu Parlament bicameral format din 100 de senatori si 200 de deputati, plus cei 18 parlamentari ai minoritatilor nationale, reprezinta un "mare fals", pentru ca acorda prea mare importanta alesilor celor 18 minoritati, in conditiile in care unii dintre ei sunt alesi cu numai 300 de voturi.

PDL doreste ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc simultan cu alegerile locale, astfel incat alegerile parlamentare din toamna sa fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a facut apel la opozitie sa revina in Parlament in acest scop.