Este Romania pregatita sa aleaga un presedinte neamt? Ce ar face Klaus Iohannis daca ar veni la Cotroceni si ce spune despre relatia cu Angela Merkel
Partidele de stanga si de dreapta ar putea coaliza pana in septembrie in doua formatiuni mari, care se vor lupta pentru a castiga sefia tarii. Este declaratia presedintelui interimar al liberalilor, Klaus Iohannis. Primarul Sibiului a declarat ca seful statului nu a avut niciun amestec in decizia, liberalilor si democrat-liberalilor de a fuziona. Iohannis a precizat ca cele doua formatiuni isi vor desemna candidatul pentru Cotroceni dupa un sondaj, dar nu mai tarziu de luna septembrie a acestui an.
Coagularea dreptei pe scena politica romaneasca este unul dintre cele mai importante subiecte in prezent, in contextul alegerilor prezidentiale din aceasta toamna. Klaus Iohannis este deja vazut in media drept un posibil candidat al "dreptei unite" care se va forma in urma fuzionarii intre Partidul National liberal si Partidul Democrat Liberal.
Klaus Iohannis: "Eu cred ca in momentul in care se afla PNL acum si in general as spune dreapta romaneasca, este nevoie de un candidat. In situatia in care ne aflam in aceasta saptamana, o situatie noua, nu este niciun secret ca domnul presedinte Antonescu a decis sa se retraga din aceasta competitie, avem nevoie de un candidat care este si cunoscut si relativ bine profilat, care sa aiba o incredere rezonabila din partea electoratului si care este si dispus sa se implice in lupta politica. Este posibil, nu stim daca asa va fi, dar este posibil ca eu sa fiu acest candidat. Am discutat cu colegii din partid acest aspect nou pentru noi. Este o situatie noua cu care ne confruntam, la care trebuie sa facem fata. Una peste alta, am ajuns de comun acord la concluzia ca as fi o solutie."
Pro TV: Este Romania pregatita sa aleaga un presedinte neamt?
Klaus Iohannis: Asta este o intrebare foarte buna si mi-aminteste de anul 2000, cand am intrat prima data intr-o competitie electorala, pentru primaria Sibiului, si atunci s-a pus pentru prima data aceasta intrebare. Au fost aproximativ 2000 de sasi, etnici germani, dintr-o populatie de circa 170.000 de sibieni si multi m-au intrebat daca cred ca e rezonabil sa fiu ales primar, cand noi, minoritatea germana, reprezentam 1% din populatia Sibiului. Parerea mea, ca etnicitatea nu trebuie sa fie definitorie si mie cel putin, exercitiul de la Sibiu mi-a aratat ca romanii, ca de fapt ei au votat in definitiv, nu numai ca au acceptat ca sunt etnic german, ci unii au crezut ca poate este bine asa. Acuma, sigur, nu putem sa extrapolam, 1 la 1, de la Sibiu la Romania. Suntem toti constienti de acest lucru. Dar cred ca in momentul de fata chiar nu mai exista acea bariera, adica sa nu alegem pe unul care nu-i de-al nostru. Una peste alta, nu cunosc pe nimeni care are un pedigree din anul 500 de exemplu si sa spuna eu sunt numai neamt, numai roman. Cu totii avem radacini multiple."
PRO TV: Dumneavoastra sunteti cetatean roman sau sunteti neamt?
Klaus Iohannis: "Eu sunt cetatean roman, convins roman, si sunt etnic german. Etnicitatea este un factor important si acceptat in Romania, spre fericirea noastra, a tuturor minoritarilor. Si trebuie sa spun in acest context, chiar daca nu e exact din acest complex de intrebari, Romania are un rol pozitiv si exemplar in Europa, prin modul in care isi trateaza si formal si informal cetatenii din minoritatile etnice."
Mai multe despre:
#Klaus Iohannis
Pe acelasi subiect: