"Deşi nu ştim ce va face Guvernul cu legea plafoanelor, lege declarată neconstituţională (...), apoi ce va face Parlamentul cu legea bugetului de stat, am decis să promulg legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că bugetul a fost elaborat "foarte bine" şi nu poate fi modificat din cauza "mofturilor unui om care, întâmplător, este preşedintele României".

Întrebat dacă bugetul va fi modificat în Parlament după ce va fi trimis de preşedintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a spus: "Nu. El a fost elaborat foarte bine şi nu putem să-l modificăm din cauza mofturilor unui om care, întâmplător, este preşedintele României".

Referitor la avertismentul Consiliului Fiscal că deficitul bugetar ar ajunge la 3,5% din PIB, Dragnea a spus că aceste semnale le priveşte cu "maturitate şi responsabilitate".

"Consiliul Fiscal a spus mereu că se vor întâmpla lucruri care nu s-au întâmplat. Realitatea a dovedit că ceea ce am pus noi în programul de guvernare şi în proiectele de buget s-a adeverit", a adăugat Liviu Dragnea, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că retrimite Parlamentului spre reexaminare legea bugetului de stat pe anul 2019.

"Voi retrimite Parlamentului pentru corectură şi îmbunătăţire Legea bugetului pe anul 2019. Mesajul este simplu: faceţi un buget sănătos pentru România! Parlamentul are ocazia, dar în primul rând responsabilitatea să facă rapid corecţiile necesare, astfel încât bugetul chiar să fie unul pentru dezvoltarea României", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El nu a dorit să comenteze decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea bugetului de stat, însă a subliniat că bugetul pe anul 2019 este bazat pe cifre false şi l-a catalogat din nou drept unul al "ruşinii naţionale".

"Dincolo de aspectele de constituţionalitate, bugetul rămâne unul bazat pe cifre false, pe bani pe care Guvernul în realitate nu îi are, croit greşit împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. Pe scurt, rămâne bugetul ruşinii naţionale. Cel mai slab Guvern din istoria postdecembristă, un Guvern pesedist al imposturii şi incompetenţei a croit un buget pe măsura sa. Bugetul pe anul 2019 este construit pe un scenariu fantezist, fără garanţii privind punerea în aplicare, fapt confirmat de instituţiile europene şi de alte instituţii internaţionale. Este un buget care pune în discuţie respectarea tratatelor internaţionale la care România este parte, dar, din nefericire, şi a legislaţiei în domeniu", a spus Iohannis.

Şeful statului a susţinut, de asemenea, că bugetul prezentat de PSD şi votat de majoritatea pesedistă a fost gândit pentru a "servi în principal intereselor politice ale unui grup restrâns".